09
Februar

Jesmo li svi isti pred zakonom, borcu krivična prijava i prijetnja zatvorom, a Sanji Vulić prekršajni nalog

Published in BiH

Ovih dana bili smo svjedoci kako državna zastupnica Sanja Vulić (SNSD) divlja ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu psujući "sve po redu" sutkinji Suda Bosne i Hercegovine Seni Uzunović pred sjedištem ove državne institucije. Vrijeđala je policajce koji su je samo gledali, vrijeđala je državne institucije, građane i za sve to dobila prekršajni nalog koji za sobom povlači kaznu od 200 KM do 600 KM.

 

Kada demobilisani borac na Facebooku opsuje kantonalnog sudiju i to obriše kroz nekoliko minuta, tada dobije krivičnu prijavu, višesatno saslušavanje i prijetnju zatvorskom kaznom do šest godina.

 

- Nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja i nepravedno postupanje prema našem saborcu Amelu Barimcu iz Goražda zahtijeva hitnu reakciju i osudu svih institucija odgovornih za zaštitu prava građana Bosne i Hercegovine.

 

Amel Barimac, borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, čije su žrtve i patnje u borbi za slobodu ove zemlje neprocjenjive, suočava se s nepravdom koja je šokantna i nedopustiva. Objavljivanje izjava na svom Facebook profilu prije nekih šest mjeseci, ograničenog na prijatelje (psovanje kantonalnog sudije), koji je vidjelo samo 30 ljudi i koji je izbrisan u roku od pet minuta, ne može biti opravdanje za njegovo privođenje prije nekoliko dana u Goraždu i zadržavanje bez hrane i potrebnih lijekova više sati - navode iz Udruženja Kamp boraca FBiH i dodaju:

 

- S druge strane, političarka Sanja Vulić, čije su uvrede bile usmjerene isto kao i Amelove, suočava se samo s prekršajnim nalogom, dok je Barimcu upućena krivična prijava s prijetnjom od šest godina zatvora. Ova nejednakost u postupanju pred zakonom neprihvatljiva je i protivna principima pravde.

 

Amel je čovjek koji je dao sve za svoju zemlju. Tri puta ranjavan u borbi, preživio je torturu logora gdje je svjedočio smrti svog druga kojeg je ubio ratni zločinac Milan Lukić. Amel je iz šehidske porodice, izgubio je oca i brata u odbrani ove države. Njegova borba i patnja zaslužuju poštovanje i pravedno postupanje pred zakonom.

 

Napominju da Barimac boluje od PTSP-a, što dodatno naglašava važnost njegove medicinske i psihološke podrške.

 

- Njegovo višesatno nepravedno zadržavanje bez pristupa hrani i lijekovima predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i zahtijeva hitnu intervenciju nadležnih institucija.

 

Kamp boraca zahtijeva odgovornost i transparentnost u postupanju prema svim građanima Bosne i Hercegovine. Zakon mora biti jednako primijenjen na sve građane, bez obzira na njihovu prošlost ili društveni status. Nećemo tolerirati diskriminaciju i nepravdu i tražimo pravednost za našeg saborca Amela Barimca - poručili su.

 

Faktor

Istočna Bosna