13
Juni

Protiv Ramiza Salkića podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje

Published in Istočna Bosna

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić saopćio je da je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje.


Salkić je kazao kako je prije par sedmica dobio poziv da se javi u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave u svojstvu svjedoka.

 

"Kada sam došao da dam izjavu saopćeno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu uznemiravati zbog prijave protiv mene. Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora", rekao je Salkić.

 

Dodao je da je sasvim izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti.

 

"Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu, pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa ne podnošljiv. Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije", navodi Salkić.

 

Poziva nadležne državne organe da poduzmu konkretne aktivnosti na zaustavljanju ovih pojava koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u postajanje pravne i svake druge sigurnosti.

 

"OHR i visoki predstavnik, kao i međunarodne oružane snage, zadužene su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije. Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način čemu svjedoče mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka. Ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku jasno iskazanih težnji i napada na Dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti", rekao je Salkić.

 

Salkić nije obrazložio šta mu se konkretno stavlja na teret i zašto je dobio poziv iz Prijedora.

Istočna Bosna