15
Maj

IGK: Mađarska se pridružila negatorima genocida u Srebrenici

Published in BiH

Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija duboko zabrinjava civilizovani svijet i posebno prijatelje istine, pravde i kulture sjećanja na najveći zločin poslije drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici, naveli su iz Institut za istraživanje genocida Kanada.

"Sraman i anticivilizacijski potez Mađarske koji ništa ne znači za proces usvajanja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jer će ista biti usvojena. Ali znači da Mađarska negiranjem međunarodne pravde, međunarodnih sudova i njihovi pravosnažnih presuda sebe sama svrstava na historijski stub anticivilizacijskog srama.

Mađarska se poigrava sa osjećanjima preživjelih žrtava genocida odbacujući poštovanje prema vladavini prava. Obnova poštovanja prema vladavini prava imperativ je za ostvarenje pravde i trajnog mira u postgenocidnom društvu.

Glasajući protiv Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Mađarska odbacuje doprinos poštovanju sjećanja na žrtve genocida i odbacuje potvrđivanju istine o genocidu. Na taj način suprostavlja se njegovanju kulture sjećanja i podržavanju pomirenja i trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Glasajući protiv Rezolucije trenutni politički establišment Mađarske je sam sebi zatvorio pristup Memorijalnom centru genocida u Srebrenici. IGK će zatražiti od nadležnih organa da se trenutnom političkom establišmentu Mađarske zabrani ulazak u Memorijalni centar genocida u Srebrenici. Istovremeno pozivamo probosanske političke lidere u Bosni i Hercegovini da preispitaju državne odnose sa Mađarskom" stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Istočna Bosna