17
Avgust

Počeo memorijalni pohod "Stazama goraždanskih planinara": Posveta svim našim preminulim kolegama

Published in Istočna Bosna

Planinarski klub Goražde – Maglić organizator je tradicionalnog memorijalnog pohoda "Stazama goraždanskih planinara" koji je počeo danas.


Učesnici pohoda su najprije na mezarju Kolijevke odali počast nekadašnjem predsjedniku društva Nedimu Pilavu – Jogiju, po kojem planinarski dom na Rudoj Glavi, čiju je gradnju i inicirao, nosi ime.


- Ovaj pohod prvi put organiziran je 2009. godine upravo u znak sjećanja na našeg Jogija, a kako je planinarski dom trajni podsjetnik na njega, jednoglasnom odlukom skupštine društva odlučili smo da pohod posvetimo svim našim preminulim planinarima – pojasnio je predsjednik PK Goražde – Maglić Zajko Šovšić.


Pohod je započeo sa lokaliteta Bare, a oko 50 učesnika iz Goražda i Živinica preći će danas dionicu preko Orahovica do Rude Glave, u dužini od oko 15 do 20 kilometara.

- Uz Goraždane, među kojima je i značajan broj mladih, imamo i oko 15 članova planinarskog društva Drenik iz Živinica, i zaista smo zahvalni svima koji su podržali ovaj pohod, jer nije lako pješačiti posebno po ovako visokim temperaturama. Za sve učesnike prigodan program bit će priređen u planinarskom domu Nedim Pilav Jogi na Rudoj Glavi“ – naglašava Šovšić.

Istočna Bosna