13
Maj

Smještene prve majke Srebrenice u Dom za starija lica 'Hatidža Mehmedović'

Published in Istočna Bosna

Šuhra i Ajiša Malić prve su korisnice koje su smještene u nedavno izgrađeni Dom za starija lica "Hatidža Mehmedović" u Potočarima.

Dom za majke Srebrenice je projekat Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS.

 

Raspolaže sa 118 kreveta raspoređenih u osam bungalova sa po dva apartmana i jednim velikim objektom od 36 apartmana. Također, Dom ima i poseban objekat gerijatrije sa 14 kreveta.

 

- Kompleks koji može parirati svjetski poznatim centrima za smještaj i brigu o starijim licima, nazvan je po majci Hatidži Mehmedović, heroini Podrinja i istinskom borcu za ljudska prava. Majkama će u Domu biti pružena cjelodnevna medicinska i sva druga neophodna briga i osjećajan pristup na nivou prihvatljivih ljudskih očekivanja - objavili su iz EMMAUS-a.

 

U sklopu Doma za starija lica već nekoliko dana aktivno je počela raditi i ambulanta u kojoj ordinira doktor medicine pa je to olakšavajuća okolnost i za sve majke da se kontinuirano prati njihovo zdravstveno stanje.

 

- Dom predstavlja veliki iskorak u lokalnoj zajednici, a u njemu će u narednom periodu prvenstveno biti smještene majke Srebrenice i Podrinja, dok će prednost imati korisnice MFS-EMMAUS-ovog projekta Ljubav za majke Srebrenice, koji broji 40 majki - naveli su iz EMMAUS-a.

Istočna Bosna