28
Novembar

Hoće li neko odgovarati zbog slučaja Gorana Opsenice

Published in BiH

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uručen je i mandat Goranu Opsenici.
Opsenica je mandat preuzeo kao predstavnik iz reda srpskog naroda, iako i sam Opsenica tvrdi da je Hrvat.

 

Ranije su iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH obznanilli da su kandidaturu Gorana Opsenice ovjerili na osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on, kao svoje nacionalno izjašnjenje, naveo da je Srbin. CIK je medijima tada dostavio i skeniranu izjavu Gorana Opsenice, uz zaštićene lične podatke.

 

S druge strane, Opsenica je rekao da on tu izjavu nije ni ispunio niti potpisao. Međutim, mandat je preuzeo.

 

Iz SDP-a su najavili da će podnijeti krivičnu prijavu službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

 

Navode da Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

 

U SDP-u traže od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru.

 

IB.com/VIJESTI.BA

Last modified on srijeda, 28 Novembar 2018 20:34

Istočna Bosna