28
Novembar

Komšić i Džaferović s predstavnicima Vijeća EU

Published in BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas predstavnike Političkog i sigurnosnog odbora (PSO) Vijeća Evropske unije.

5bfedf75 e8ac 4b7a aa13 285a0a0a0a7e predsj 700x402 1


Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu delegaciji PSO-a koju čine predstavnici svih 28 država članica EU, kao i predstavnici Evropske komisije i Generalnog sekretarijata Vijeća EU. Delegaciju je predvodila predsjedavajuća PSO-a Sofie From-Emmesberger.

 

Predstavnici PSO-a su čestitali članovima Predsjedništva BiH izbor u Predsjedništvo BiH, pozdravivši snažnu opredijeljenost sve trojice članova Predsjedništva BiH za evropskim integracijama, koja se mogla čuti u inauguralnim govorima. Zahvalili su se na učešću BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, kao što je Trening misije Evropske unije (EUTM) u Centralnoafričkoj Republici, gdje su od jula 2017. godine i pripadnici Oružanih snaga BiH.

 

PSO je odgovoran za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU (ZVSP) i za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (ZSOP). Upravo u tom konteksu članovi Predsjedništva BiH su naglasili daljnju posvećenost saradnji Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom u oblasti ZVSP-a i ZSOP-a. Istaknuli su da je Bosna i Hercegovina pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropskoj uniji i njenim državama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala, te kako u BiH postoji nulta stopa tolerancije spram terorizma.

 

Ocijenivši da regionalna saradnja nema alternative, članovi Predsjedništva BiH su naglasili da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju sigurnosti i vladavini prava. Članovi Predsjedništva su istaknuli da je za Bosnu i Hercegovinu i Jugoistočnu Evropu ključno, zbog zajedničke koristi, stabilnosti, prosperiteta, ali i ukupne geostrateške realnosti, da se Evropska unija i dalje fokusira na evropske integracije Bosne i Hercegovine. Također, istaknuli su da je EU perspektiva glavni pokretač svih reformskih procesa u BiH, što može biti učinkovito za daljnju dinamiku reformskih procesa, a skladu s evropskom pravnom stečevinom.

 

Ovom prilikom članovi delegacije PSO-a jasno su iznijeli stav da bez cijelog Zapadnoga Balkana Evropska unija ne može biti kompletna, na čemu su im se domaćini zahvalili.

 

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prisustvovala savjetnica za vanjsku politiku u Kabinetu predsjedavajućeg Ana Trišić-Babić.

 

IB.com/Vijesti.ba

Last modified on srijeda, 28 Novembar 2018 22:23

Istočna Bosna