15
Novembar

Akcija ”Divič”: Privedeno više policajaca i carinskih službenika

Published in Istočna Bosna

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Bijeljine i Brčko Distrikta BiH, priveli su više policijskih i carinskih službenika povezanih sa nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba u BiH.

 

U akciji kodnog naziva “Divič” koja se odvija po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, a u suradnji na terenu sa MUP-om RS i Policijom Brčko Distrikta BiH, privedena su četiri carinska službenika UIO BiH, dva policijska djelatnika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.

 

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera, prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz Republike Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

 

“Davanjem dara ili drugih oblika koristi i zlouporabama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dadžbina, te su počinitelji sticali veliku nezakonitu imovinsku korist”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Osumnjičeni se, između ostalog, terete za kaznena djela organiziranog kriminala, krijumčarenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

Istočna Bosna