02
Septembar

Jusuf Nurkić organizovao košarkaški kamp 'Srebrenica 2023'

Published in Istočna Bosna
Bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić, član  NBA kluba Portland Trail Blazersa i reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas je vodio školu košarke za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Vukovara.
 
Ovaj uspješni BH. košarkaš kazao je da je sretan što je danas sa djecom.
 
- Ova djeca su naša budućnost. Cilj mi je da ovdje u Srebrenici napravim školu za svu djecu. Mislim da će sva ta djeca imati bolju budućnost - rekao je Nurkić.
 
On je rođen u Živinicama kod Tuzle, ali je kazao da postoji posebna emotivna veza za Srebrenicu.
 
- Moj djed je iz okoline Zvornika i tokom posljednjeg ratnog dešavanja izbjegao je u Srebrenicu. Tu je i ubijen. Zato sam vezan za Srebrenicu i želim pomoći ovoj djeci izgradnjom škole i košarkaškog terena. Želim da djeca odrastaju u boljoj budućnosti i da neki od njih budu košarkaši i uzorni sportisti - rekao je Nurkić.
 
Aktuelni potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković ovih dana ugostio je poznatog košarkaša Nurkića te tom prilikom upoznao ga sa prirodnim bogatstvima Srebrenice.
 
-  U 'moru' negativnosti koje se dešavaju na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, imamo pozitivnu priču iz Srebrenice koja generalno spaja naše najmlađe. Danas se ovdje u Srebrenici druže djeca iz Bratunca, Srebrenice i Vukovara i šalju poruku da žele živjeti zajedeno, žele bolji život i svjetliju budućnost. Na ovaj način se uči kako se živi u toleranciji i miru, a Jusuf Nurkić je čovjek velikog kalibra i želi promovisati prave vrijednosti za djecu, za njihovu bolju budućnost - rekao je Duraković.
 
Trener Košarkaškog kluba Guber Srebrenica Dragan Bibić kazao je da je sretan jer se djeca druže sa zvijezdom NBA lige i reprezentacije Bosne i Hercegovine.
 
- Nadam se da će ovo mnogim biti podstrek da nastave sa treniranjem i da će stremiti da postanu još bolji košarkaši - rekao Bibić.
 
Prije dolaska u Srebrenicu, Jusuf Nurkić je posjetio i djecu u Vukovaru.

Istočna Bosna