26
April

U Gazi iskopali masovne grobnice: Skoro 400 tijela, među njima djeca

Published in Svijet

Vlasti u Gazi završile su pretragu masovnih grobnica u bolnici na jugu Pojasa i objavile da su iskopale 392 tijela.

 

Zvaničnik Palestinske civilne odbrane u Gazi rekao je jučer da je identificirano 165 tijela pokopano u kompleksu bolnice Nasser u Kan Junisu nakon povlačenja izraelskih snaga.

 

"Još uvijek treba utvrditi identitet preostalih 227 tijela. Pronašli smo tri masovne grobnice, prvu ispred mrtvačnice, drugu iza mrtvačnice, a treću sjeverno od zgrade za dijalizu", kazao je Mohammed Al Mighayyer.

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) negiraju da su njihovi vojnici stavljali tijela u masovne grobnice i tvrde da su grobove u kompleksu Nasser iskopali Palestinci u Gazi prije nekoliko mjeseci.

 

Civilna odbrana Gaze priznaje da je na području bolnice pokopano oko 100 ljudi. Novinar CNN-a koji je u nedjelju posjetio to područje navodi da su mještani u januaru u sklopu privremene mjere u krugu bolnice pokapali tijela ubijenih članova porodica, jer nije bilo sigurnog pristupa grobljima.

 

Kada su se vratili nakon izraelskog povlačenja, otkrili su da su tijela bila ekshumirana, vjerovatno kako bi IDF DNA analizom utvrdio je li među njima bilo taoca. Tijela su zatim položena u najmanje jednu masovnu grobnicu. Novinar CNN-a je vidio nekoliko raspadnutih tijela u bolničkoj odjeći. Na fotografijama koje je pregledao CNN, vide se tijela koja na sebi još uvijek imaju bolničke narukvice.

 

Al Mighayyer navodi da je Civilna odbrana u masovnim grobnicama pronašla tijela djece, što dokazuje da se radi o genocidu. Palestinske vlasti smatraju da je najmanje 20 civila živo zakopano, ali nisu naveli detalje. Al Mighayyer tvrdi da su pogubljeni i neki pacijenti bolnice i da su na njihovim tijelima pronađene prostrijelne rane na glavi.

 

CNN je snimio oca u trenutku kada je identificirao raspadnuto tijelo svog 15-godišnjeg sina. Muškarac je gledao u beživotno tijelo djeteta i rekao: "To je moj sin, vidim po njegovoj košulji." Na snimci se vidi kako kleči i drži glavu sina. "O Bože, on je mrtav. Mrtav je", rekao je brišući suze.

 

IDF je na X-u podijelio poveznicu na objavu svog međunarodnog glasnogovornika Nadava Shoshanija, koji je komentarisao snimku Palestinaca koji otkopavaju masovnu grobnicu.

 

"Kruže dezinformacije u vezi s masovnom grobnicom u bolnici Nasser. Grobove su iskopali u Gazi prije nekoliko mjeseci. To potvrđuju snimke koje su u to vrijeme na društvenim mrežama objavili stanovnici Gaze", napisao je Shoshani.

 

"Svaki pokušaj da se Izrael okrivi za pokapanje civila u masovne grobnice je laž. To je primjer kampanje dezinformisanja čiji je cilj delegitimizacija Izraela", dodao je.

 

IDF je saopćio da je uklonio desetke tijela iz Gaze radi DNA testova u Izraelu, a da su zatim ostatke stavili u spremnike.

 

"Osjećamo potrebu podići uzbunu jer je otkriveno više tijela", izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava. Opisala je tijela "zakopana duboko u zemlju i prekrivena otpadom", dodajući da su "među preminulima navodno bile starije osobe, žene i ranjeni", uključujući neke koji su vezani i bez odjeće.

 

Medicinari koji rade za Liječnike bez granica navode da su izraelske snage napale bolnicu Nasser krajem januara prije nego što su se povukle mjesec dana kasnije, zbog čega ustanova nije mogla funkcionisati.

Istočna Bosna