22
Septembar

Salko Zildžić priznao krivicu, dobit će godinu kućnog zatvora koju može otkupiti

Published in Svijet

Poslanik u Parlamentu FBiH Salko Zildžić, koji je uhapšen 18. septembra u Srbiji, sklopio je danas sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužilaštvom u Užicu, potvrdio je njegov advokat Ljubiša Radulović.

 

Prema sporazumu, okrivljeni je osuđen na kućni zatvor u trajanju od godinu dana. Advokat je dodao da sporazum treba da bude potvrđen od Višeg suda u Užicu.

 

Ako sud potvrdi sporazum, Zildžić će biti pušten iz pritvora, a očekuje se da će potvrda uslijediti u "kratkom roku", istakao je Radulović.

 

Očekuje se da će Zildžić biti izručen u Bosnu i Hercegovinu.

 

"Prema Krivičnom zakonu BiH Zildžić može tu kaznu otkupiti", rekao je Radulović.

 

Ranije, Više javno tužilaštvo iz Užica saopćilo je da je pokrenulo istragu protiv Zildžića "zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija", na osnovu Krivičnog zakonika.

 

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić ispitivan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu.

 

Podsjetimo, iz Ministarstva sigurnosti BiH su saopćili 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu pronašli počasnu legitimaciju Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH, Salka Zildžića.

 

Međutim, Zildžićev advokat je ranije za Klix.ba izjavio da ne postoji nikakva legitimacija Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađena kod Zildžića.

 

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i obavlja funkciju predsjednika Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Istočna Bosna