19
Septembar

Važne vijesti iz Washingtona: Blinken sa Baerbock o stanju u BiH i Dodiku

Published in Svijet

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock razgovarala je u petak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu.

 

Najviši diplomati SAD i Njemačke su razgovarali o kontinuiranoj podršci Ukrajini dok ona nastavlja sa kontraofanzivom protiv ruskih snaga.

 

Međutim na press konferenciji nakon sastanka američki državni sektetar govorio je i o Bosni i Hercegovini.

 

"Mislim da je vrijedno naglasiti da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS Dodiku”, rekao je državni sekretar SAD.

 

Rečeno je i kako je razgovarano o jačanju EUFOR-a i o tome kako EU može održati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, posebno Dodiku. Blinken je naglasio da to treba raditi koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti.

 

Podsjetimo, danas je iz Vlade Njemačke poručno da su izjave predsjednika Republike Srpske protiv visokog predstavnika su potpuno neprihvatljive.

 

- Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je gospodinu Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav. Nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji. To ima i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i od strane Evropske komisije došlo je do otkazivanja poticaja, poručili su iz Savezne vlade.

Last modified on utorak, 19 Septembar 2023 18:57

Istočna Bosna