30
Decembar

ČAROBNI ZALAZAK SUNCA U ISTANBULU: POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA

Published in Svijet

Predzadnjeg dana 2022. godine, zahvaljujući lijepom vremenu stanovnici i posjetioci Istanbula imali su priliku da uživaju u čudesnom zalasku sunca.

 

 

Obrisi znamenitosti grada na dva kontinenta Aja Sofije, Plave džamije, Topkapi palate. I Galata kule na ovakvom zalasku izgledali su veličanstveno.

Istanbul, najveći grad u Turske. Nekadašnja je prijestolnica tri velika carstva – Rimskog, Bizantskog i Osmanskog. Nakon osnivanja moderne Republike Turske, Ankara je proglašena glavnim gradom.

 

 

Ovaj grad, koji sa 14,8 miliona stanovnika čini 18,5 posto ukupnog stanovništva Turske. Ujedno je i grad s najvećim brojem džamija u ovoj zemlji. U ovom gradu nalaze se 3.362 džamije.

 

Nepredvidivo skladan spoj istoka i zapada na Mramornom moru, oduvijek je bio meta posjetilaca sa različitim namjerama. Kada jednom zakoračite ulicama Istanbula, osjetite duh grada koji živi preko 1.000 godina, udahnete mirise istoka. I oči vam se ispune arabesknim šarama, raznobojnim staklićima i gomilicama začina, i sami ćete poželjeti da Istanbul postane samo vaš.

 

 

Nije za očekivati da ga, kao Konstantin Veliki možete nazvati po sebi, ali ga možete prisvojiti srcem putnika i radovati se ponovnim susretima. Ništa manje ne treba očekivati od Grada sedam brda.

 

Last modified on petak, 30 Decembar 2022 21:36

Istočna Bosna