09
Februar

Sud BiH potvrdio optužnicu za zločine na području Zvornika

Published in BiH
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv četverice bivših zvaničnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, koji se terete da su krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo. 
 
Optužnica je potvrđena protiv Dragana Spasojevića, Vinka Radovića, Dragomira Vasića i Petka Panića koji se terete da su postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. Navedeno je i da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju oko četiri hiljade bošnjačkih civila sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je oko 600 civila nezakonito zatvarano, piše Detektor. 
 
Prema optužnici, oko 600 muškaraca dobi od 15 do 70 godina vozilima “Autotransporta” je prinudno odvezeno u Tehničko-školski centra Karakaj, gdje su zatvoreni u malu halu. 
 
Potom je oko tri hiljade žena, djece i staraca, na kamionima “Autotransporta” i autobusima, prevezeno u mjesto Memići kod Kalesije, te su pušteni da odu pješke prema teritoriji pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine. 
 
“Nakon čega se izbjeglo srpsko stanovništvo s područja Brnice uselilo u kuće prinudno preseljenih muslimanskih civila sela Đulići i drugih sela, te su selo Đulići preimenovali u selo Brnice”, navodi se u optužnici. 
 
Detektor je ranije pisao da su Radović i Panić uhapšeni početkom decembra na graničnim prijelazima Zvornik i Karakaj, nakon što su pokušali napustiti teritoriju naše zemlje. 
 
Tokom suđenja u Haškom tribunalu, Panić je bio svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, kada je izjavio da je iseljavanje Bošnjaka iz Zvornika okončano do juna 1992. godine, a da su mnogi muškarci ubijeni u brojnim pritvoreničkim centrima. Karadžić je zbog genocida u Srebrenici i zločina u drugim gradovima osuđen na kaznu doživotnog zatvora. 
 
U više haških presuda za zločine počinjene na području Zvornika utvrđeno je da su mjesto Klis, gdje je bilo oko 4.000 nenaoružanih bošnjačkih izbjeglica iz 13 različitih sela, 1. juna opkolile vojne i paravojne formacije i prisilile civile da krenu prema Đulićima, a što je navedeno u Bazi sudski utvrđenih činjenica. Neutvrđen broj muškaraca Bošnjaka, koji su zatečeni u Đulićima, odveden je u Tehničku školu u Karakaju, zaključci su sudskih vijeća u Hagu. 
 
Vasić je u augustu 2022. godine oslobođen optužbi za genocid, a trenutno je u toku upravni postupak u kome on od BiH zahtijeva odštetu zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda tokom suđenja.
 
Last modified on petak, 09 Februar 2024 21:35

Istočna Bosna