16
Septembar

Vojin Mijatović najavio najveće obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjoj Luci

Published in BiH

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH te potpredsjednik ove institucije Vojin Mijatović najavio je najveće do sada obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

 

Dan državnosti BiH i godišnjica ZAVNOBiH-a je, prema riječima Mijatovića, u Banjoj Luci proslavljeno prije dvije godine. Istaknuo je da su pokušavane opstrukcije, ali da su uspjeli.

 

"Prije dvije godine SDP BiH Banja Luka je po prvi nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, organizovala svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH i godišnjice ZAVNOBIH-a u Banjoj Luci. Pokušali su da nam zabrane, otkazivali su nam sale, pretili su nam, ali dvije godine za redom nismo odustali", rekao je.

 

Za treću godinu obilježavanja praznika i u administrativnom centru entiteta Republika Srpska, Mijatović najavljuje veliki događaj.

 

"Danas živimo u veoma kompleksnom momentu za našu državu, nikad jači nisu bili udari na domovinu. Najavljujem ove godine najveću do sada akademiju, najavljujem nikad veće obilježavanje Dana državnosti jedine nam domovine u Banjoj Luci. Kako je mrak sve veći, mi moramo odgovoriti još jačim svjetlom, na mržnju moramo odgovoriti sa ljubavlju, na prijetnje secesijom odgovorićemo evropskom budućnošću", kazao je on.

 

Pozvao je "cijelu BiH", diplomatski kor i građane da dođu 25. novembra u Banju Luku da pošalju zajedničku poruku.

 

"Pozivam nacionaliste i ekstremiste svih nacija boja i stranka da ne dolaze jer naša BiH i njihove sulude ideje ne idu zajedno. BiH ni nije ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka , nego i srpska i bošnjačka i hrvatska, vidimo se u Banjoj Luci", poručio je Mijatović.

Istočna Bosna