16
Septembar

Sve spremno za veliku manifestaciju na Vlašiću

Published in BiH

Naša ekipa rano jutros stigla je na Vlašić gdje će danas biti održana manifestacija 'Dani pobjede, dani ponosa'.

 

malamu

 

U fotogleriji možete vidjeti šta su jutros zabilježili na lokalitetu Ljuta greda, gdje će se danas manifestaciji pridružiti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović te ostali mnogobrojni gosti.

 

Tom prilikom će biti podignuta i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, dimenzija 5×10 metara na jarbolu koji je visine 17.5 metara.

 

Manifestacija se održava u znak sjećanja na jednu od najvažnijih i najveličanstvenijih pobjeda jedinica ARBiH predvođenih generalom Mehmedom Alagićem tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i suprotstavljanja agresiji u periodu od 1992. do 1995.

 

Podsjetimo, borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Istočna Bosna