07
Septembar

Američka ambasada o Dodikovim prijetnjama Schmidtu: Udar na ustavni poredak i smiješne tvrdnje

Published in BiH

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao da će od sljedeće sedmice pripadnici MUP-a RS-a imati zadatak da uhapse visokog predstavnika Christiana Schmidta ako uđe na teritoriju RS-a.

 

"Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republika Srpska i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protuustavna. Ovo predstavlja još jedan smišljeni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH", poručili su iz ambasade.

 

Naveli su da je Visoki predstavnik odgovoran za nadzor provedbe civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, koji dužnosnike obvezuje na saradnju s njim, a uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

 

"Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje gospodina Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije", naglasili su iz ambasade SAD.

 

Istakli su da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju Visokog predstavnika i njegovu upotrebu Bonskih ovlasti kada je to potrebno, te će nastaviti pozivati na odgovornost one pojedince koji se ponašaju protiv Daytona.

Last modified on četvrtak, 07 Septembar 2023 12:17

Istočna Bosna