17
Avgust

Selo kod Lukavca: Jedna žena nađena svezana, druga nestala

Published in BiH

Mještani MZ Tumare u Gradu Lukavac, u velikom su strahu nakon što je jučer pronađena njihova 50-godišnja mještanka svezana i polunaga u vlastitoj kući.

 

Riječ je o selu koje je udaljeno od Grada Lukavac 20 kilometara, a u njemu mahom žive povratnici. Ovaj slučaj je upalio alarme jer potraga za drugom starijom mještankom Jovankom Đurić koja je nestala 30. jula, još traje bez konkretnih rezultata.

 

Kako je za RTV Lukavac rekao gradonačelni Grada Lukavac dr.sci Edin Delić, na predmetu nestale Đurić radilo se i radi intenzivno. S obzirom da nije bilo nikakvih informacija, istraga se vodila u više smjerova. U kući je živjela sama pa se sumnjalo ili da je sama napustila dom ili da se dogodilo nešto loše. Delić tvrdi kako su, nakon određenog vremena, insistirali da se na ovom predmetu radi kao potencijalnom ubistvu.

 

“Kada se dogodio prvi nestanak, razgovarali smo s porodicom i trudili se da ne eskalira sve u medije, pogotovo nakon situacija koje su se dešavale, ali nakon ovog događaja od jučer, to je bilo nemoguće. U strahu su i mi smo zabrinuti. Sarađujemo i sa Opštinom Petrovac koja granični tu s nama. Svi su uznemireni. Tu je federalni ministar, a tužilaštvo i policija učestvuje s povećanim kapacitetima u potrazi za nestalom”, rekao je Delić.

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je danas povratnike u mjesnoj zajednici Tumare kod Lukavca, a povodom posljednjih dešavanja u ovom mjestu.

 

Naime, prije nekoliko dana nestala je povratnica inicijala J. Đ. za kojom se traga.

 

Također, postoje informacije da je zabilježen i fizički napad na povratnike u ovom mjestu.

 

Ministar Dizdar danas se na terenu informirao o događajima, obećao je pomoć resornog ministarstva u izgradnji infrastrukture, te ukazao na neophodno djelovanje istražnih organa.

 

„Apelujem na istražne organe da rasvijetle ove događaje. U posljednje vrijeme svjedočimo kako napadima na povratnike, tako i na kreiranje ambijenta u kojem će njihov život biti otežan. Danas smo tu da damo podršku povratničkoj zajednici. Insistirat ćemo na povećanju sigurnosti povratnika, kako u Lukavcu, tako i u drugim povratničkim mjestima. Očekujemo hitnu reakciju svih nadležnih i zaštitu povratnika koji s pravom imaju bojazan za vlastitu sigurnost“, kazao je Dizdar.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna