30
Juli

Prošli smo kroz 'Tunel spasa': Pogledajte kako izgleda danas

Published in BiH

U Spomeničkom kompleksu 'Tunel D-B' danas se održava 'Dan otvorenih vrata', povodom 30. godišnjice prokopavanja Tunela spasa.

 

Tunel je bio jedina komunikacija opkoljenog Sarajeva sa ostatkom države i svijeta, od jula 1993. do završetka opsade, krajem februara 1996. godine.Zbog vojnog, političkog, psihološkog značaja i značaja za snabdijevanja grada koji je imao, bio je najstrože čuvana tajna – "tunel kojeg nema“. Radovi na prokopavanju tunela, pod izuzetno otežanim okolnostima, trajali su više od pola godine.

 

Prokopavanjem tunela Sarajevo je dobilo izlaz u svijet, širine nešto više od jednog, visine od jednog i po metra te dužine od oko 800 metara. Sam ulaz u tunel nalazi se ispod garaže kuće koja je bila u vlasništvu porodice Kolar.

 

Ekipa Vijesti.ba danas je prošla “Tunelom spasa”, tačno 30 godina od prokopavanja.

 

Šta smo zabilježili pogledajte u videu ispod i u galeriji na vrhu.

 

Sarajevski ratni tunel bio je izvor preživljavanja tokom četverogodišnje opsade. Od ideje do realizacije, po funkciji i mnogo čemu drugom je jedinstven objekat ove vrste na svijetu.

 

Prosječno, kroz tunel je prolazilo i do 4.000 ljudi dnevno. U dokumentima je evidentirano, imenom i prezimenom, 400.812 lica. Prelazak tih skoro 800 metara nekada je trajalo i po dva sata, a svaki prolazak nosio je svoju priču.

 

Direktor JU Fond memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić za Vijesti.ba kaže da je "ovo je jedan od najznačajnijih datuma za historiju BiH, ali i jedan od najznačajnijih datuma za historiju Sarajeva, pošto je na ovaj dan Sarajevo dobilo konekciju sa ostatkom slobodne teritorije BiH.

 

Bio je spas u ratu, a sada je uspomena u miru, muzej koji čuva brojne eksponate iz vremena opsade, čuva sjećanje na teške ratne dane. Uči i podsjeća da moramo pamtiti i da nikada ne smijemo zaboraviti dešavanja tokom najduže opsade jednog grada u historiji modernog ratovanja.

 

 

V. Vukmirović

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna