29
Juni

BKCTK i ove godine organizuje Dane sjećanja na genocid u Srebrenici

Published in BiH

Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona drugu godinu zaredom će obilježiti višednevnim programom pod nazivom "Dani sjećanja na genocid u Srebrenici", koji će u period od 3. do 10. jula 2023. godine objediniti više događaja.

 

Dio programa koji se održavaju u Tuzli i Gradačcu su tri promocije knjiga, postavka izložbe dokumenata i mirna šetnja koji su kroz različite aspekte, tematski vezani za počinjeni genocid i imaju misiju dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

 

Program otvara promocija knjige „Spavaj obuven sine“ autora Mirze Bašića. Knjiga je autobiografska priča autora koji je kao 15-godišnjak preživio genocid u Srebrenici i dobila je nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022. godinu. Promocija će biti održana u Plavoj Sali BKC-a 3. jula u 19 sati, a promotori su prof. dr. Mirsad Kunić i Fajko Kadrić, književnik.

 

Druga događaj je promocija knjige "Ubijeni i protjerani" autora Seada Selimovića, koja će biti realizovana u saradnji sa Centrom za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Arhivom Tuzlanskog kantona. Knjiga tematizira sudbinu Bosanskog podrinja od početka 1990-ih godina, prati promjene u etničkoj strukturi stanovništva nastale kao rezultat agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i pokazuje šta se sve dešavalo na tom prostoru nakon završetka rata do 2013. godine. Promocija je zakazana za 5. juli u 19.00 sati u Plavoj Sali BKC-a, a promotori su prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Senaid Hadžić, mr. Jasmin Jajčević, a moderator je mr. sc. Omer Zulić.

 

Izložba dokumenata pod nazivom "Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova" koju su priredili Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC), koja je prošle godine predstavljena posjetiteljima Tuzlanskog kantona, ove godine će biti postavljena u Gradačcu. Izložbu čine inovativni, kreativni i obrazovni multimedijalni materijali čijom se prezentacijom javnosti čine dostupnom činjenice o istragama i presudama o genocidu u Srebrenici. Izložba će biti otvorena 5. jula 2023. u 19.00 sati u prostorijama BZK Preporod Gradačac, a suorganizatori su Centar za kulturu Gradačac i BZK Preporod Gradačac.

 

Posljedna od tri promocije u okviru osmednevnog programa je promocija knjige "Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)". Knjiga je koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića, u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. Knjiga predstavlja objedinjena višegodišnja naučna istraživanja autora, sistematizirana u šest poglavlja i napisana na osnovi primarne arhivske građe, a dio dokumenata se nalazi i u prilozima knjige. Pored izdavača suorganizatori promocije, koja će biti održana u Plavoj Sali BKC-a 8. jula 2023. godine u 19 sati su i Univerzitet u Tuzli, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Medžlis islamske zajednice Tuzla.

 

Manifestacija će biti završena „Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu“, koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a koju organizuje neformalna grupa građana, okupljena oko ideje da se u Tuzli i na ovaj način na dostojanstven način obilježi godišnjica genocida u Srebrenici, te da se Tuzla pridruži brojnim gradovima u Evropi i svijetu koji šetnjom odaju počast žrtvama genocida i pružaju podršku onima koji su genocid preživjeli. U Mirnoj šetnji učesnici će prepješačiti 8372 metra, simobolično jedan metar za svaku žrtvu genocida. Okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine u 18 sati ispred BKC-a u Tuzli odakle će šetnja organizovano i krenuti, saopćeno je iz Javne ustanove BKC TK.

 

Last modified on četvrtak, 29 Juni 2023 10:41

Istočna Bosna