Dina

18
April

Na Trgu Krajine u Banjaluci održava se skup u organizaciji SNSD-a i partnerskih stranaka u Republici Srpskoj pod nazivom "Srpska te zove".

 

Već u prvim govorima jasno je u kojem smjeru će se skup odvijati. Sa govornice se čuje niz laži, negiranje genocida u Srebrnici, svjetske urote protiv RS te nazivanja NATO-a zločinačkim.

 

Kako smo ranije pisali na na mitingu su se pojavili članovi desničarskih organizacija iz Srbije, Milica Đurđević- Stamenkovski, poznatija kao Milica Zavetnica, bivši šef BIA-e Aleksandar Vulin i bivši ministar vanjskih poslova i istaknuti član SNS-a Nikola Selaković.

 

Na mitingu je i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

 

Podsjetimo, ranije smo pisali kako su na miting stigli autobusi simpatizera stižu iz Trebinja, Bratunca, Vlasenice, Prijedora, Doboja, Ugljevika.

 

Također na društvenim mrežama se pojavio i snimak autobusa iz Beograda i Šapca na putu za Banjaluku.

 

Kako su naveli organizatori mitinga, povod za okupljanje je Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

 

- Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa muslimanima, odnosno Bošnjacima koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gdje ne postoji, rekao je prije nekoliko dana Milorad Dodik.

 

(Vijesti.ba)

17
April

Policija je uhapsila vozača kamiona iz Bratunca čiji su inicijali V.C. /53/ koji se jutros udaljio nakon saobraćajne nesreće u mjestu Miričina kod Gračanice u kojoj je jedno lice poginulo.

 

Uhapšeni će poslije kriminalističke obrade biti predat u nadležnost postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

 

U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila jutros oko 7.45 časova, učestvovala su dva automobila i kamion. Poginuo je A.J. /75/, vozač automobila "opel korsa", a povrijeđene su njegova saputnica S.J. i žena iz Tešnja čiji su inicijali S.K. /37/ koja je upravljala vozilom "škoda fabija".

 

Vozač kamiona "volvo" udaljio se sa mjesta događaja, ali ga je policija sustigla i zadržala u prostorijama Policijske stanice u Gračanici.

17
April
HDZ i partneri su u Hrvarskoj prema prvim izlaznim anketama su osvojili 58 mandata. 
 
 
SDP i partneri osvojili su 44 mandata. Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Možemo i partneri 11 mandata. Most i partneri 9 mandata. Nezavisna platforma Sjever osvaja 2 mandata. IDS i partneri 2 mandata.Fokus, Republika osvaja 1 mandat.
 
 
Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved kaže da će Andrej Plenković biti treći mandatar i treći predsjednik Vlade u kontinuitetu.
 
 
- Jedno je sigurno, HDZ će biti taj koji će složiti treći uzastopni mandat, odnosno treću vladu u kontinuitetu po prvi puta u samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi, kazao je Medved.
 
 
- Mislim da smo profitirali jer ankete, kada gledamo one koje su bile mjesecima prije - su nam davale daleko manji broj mandata. Posljednjih mjeseci smo zaista upregnuli sve što se dalo upregnuti i dobili smo nešto bolji rezultat nego na prošlim izborima, rekla je Biljana Borzan iz SDP-a.
 
 
Bilo bi, kako kaže, "uvijek dobro da je malo više i da se lakše može pregovarati za nekakvu većinu".
 
 
U štabu platforme Možemo! s oduševljenjem su dočekali prve izlazne ankete.
 
 
- Prvi dojmovi su sjajni, osvojili smo mandate u 3., 4., 7. i 8. izbornoj jedinici. Dakle sada možemo raskrstiti s time da smo zagrebačka stranka, rekla je Danijela Dolenec, prenosi HRT.
 
Rekla je da je rano govoriti što ih sve čeka, ali da imaju potencijal za to da maknu HDZ s vlasti. Na pitanje s kime, rekla je da će Možemo s drugim strankama podržati manjinsku SDP-ovu Vladu.
 
Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio aplauz.
 
- Mi smo zadovoljni, ali mislimo da ćemo dobiti i još koji mandat više, rekao je Mario Radić (DP, Pravo i pravda, nezavisni, DHSS, Zelena lista) i zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i biračima koji su glasali za njih.
17
April

Švicarski parlament odobrio je u srijedu prijedlog za zabranu nacističkog amblema svastike u sklopu obračuna s ekstremističkim simbolima u toj neutralnoj zemlji.

Donji dom parlamenta izglasao je zabranu jednog od najzloglasnijih simbola nacionalsocijalističkog režima Adolfa Hitlera nakon zabrinutosti zbog rastućeg antisemitizma, javlja Reuters.

 

Broj antisemitskih incidenata u Švicarskoj skočio je od napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra i naknadnog odgovora izraelske vlade protiv islamističke skupine u Gazi, prema prošlomjesečnom izvještaju.

 

- Rasno diskriminirajući, nasilni, ekstremistički i posebno nacionalsocijalistički simboli nemaju mjesta u našem društvu i ne bi se trebali koristiti u javnosti - rekao je ministar pravosuđa Beat Jans u parlamentu.

 

Pravna komisija donjeg doma preporučila je brzu provedbu zabrane, koju je već odobrio švicarski gornji dom.

 

Sada se mora izraditi zakon kojim se zabranjuje nošenje, javno prikazivanje ili širenje rasističkih, nasilnih ili ekstremističkih simbola. Zabrana bi se proširila na propagandne materijale, geste, slogane i zastave.

 

Nacrt zakona tada bi zahtijevao konačno odobrenje oba doma parlamenta.

 

- Danas je u Švicarskoj moguće, čak je i dopušteno, istaknuti zastavu s kukastim križem na balkonu. Moguće je staviti zastavu s likom SS-a na vjetrobransko svjetlo vašeg automobila. Ova situacija je nepodnošljiva - rekao je zastupnik Zelenih Raphael Mahaim.

 

 Fena

Istočna Bosna