12
Juli

Brnabić napala Muniru Subašić, Suljagić uzvratio: Kakvo odvratno stvorenje

Published in Istočna Bosna

Govor Munire Subašić na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima odjeknuo je u Srbiji. Stižu brojne reakcije.

U obraćanju javnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o njemu, na platformi X o njemu je pisala i Ana Brnabić, a na sve je reagovao Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari.

"Obično se ne osvrćem na izjave srpskog političkog vrha. Svjestan sam da su oni grupa postgenocidnih manijaka i nikada ne bih stupio u kontakt s njima. Lažu stalno i o svemu. Međutim, to što predsjednica Skupštine Srbije i bivša premijerka Ana Brnabić gađa preživjelu genocida u ime glavnog veličaoca genocida, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, novi je minimum čak i za ovaj autokratski i nehumani režim.

Usually, I do not address statements by Serbian political leadership. I am aware that they are a group of post-genocidal maniacs, and I would never engage with them. They lie all the time and about everything. However, the Serbian Parliament Speaker and former Prime Minister Ana… https://t.co/bm3ZkajpCd

— Emir Suljagić (@suljagicemir1) July 12, 2024
Anu Brnabić su častili u ugošćavali glavni evropski političari godinama, čime su normalizovali njeno poricanje i veličanje genocida. Tokom njenog mandata desetine ratnih zločinaca iz Bosne našlo je utočište u Srbiji. Ali ni to nije dovoljno.

Ona osjeća potrebu da dokaže svoju srpsku akreditaciju – jer je gej – i da ostane lojalna Vučiću lično ciljajući na preživjele genocida. Kakvo odvratno stvorenje", poručio je Suljagić i podijelio Anin tweet.

 

"Munira Subašić izrekla je do sada najmonstrouzniju prijetnju - i ne samo po život predsjednika Republike Srbije već direktnu prijetnju po život njegove djece i njegovih još uvijek nerođenih unučadi.

 

Citat: "Meni je žao što Aleksandar Vučić nije bio sponzor Rezolucije, što se na taj način nije nama majkama izvinio. Mrtvi se ne mogu vratiti, ali ipak i on ima svoju djecu. Mora da misli na to. Nije samo njegov život važan – važan je život njegove djece i njegovih unučadi".

 

Aleksandar Vučić mora "misliti na život njegove djece i njegovih unučadi"?!? Šta je ovo - poziv na mir, na poštovanje žrtava?? I to čovjeku koji je otišao u Srebrenicu da oda poštovanje žrtvama i majkama Srebrenice, a koga su tamo pokušali da ubiju, za šta niko nije ni optužen, a kamoli odgovarao.

 

Kad niko ne reaguje - ni iz BiH, ni iz međunarodne zajednice - na godine sipanja mržnje, kad ćute o lažima da je bio iznad Sarajeva sa snajperom, kad ćutanjem odobravaju pokušaj njegovog ubistva, kao što odobravaju već 9 godina, onda dođe do ovoga.

 

Sad nastavite da ćutite svi - i međunarodna zajednica i ovdašnji opozicioni političari, i Sarajevo, a tajkunski pamfleti kao što je Danas neka nastave slobodno da prenose ovakve stvari bez trunke zadrške, bez ikakve ograde, bez ikakvog suda, čime i oni izražavaju svoje slaganje sa prijetnjama upućenim Aleksandru Vučiću, njegovoj djeci i unucima.

 

Čestitam vam svima što ste uspjeli da pokažete dokle mržnja i ćutanje mogu da dovedu.

 

Mi ćemo, uprkos svemu, nastaviti da se borimo za mir, za stabilnost, za bolje povezan region, za budućnost i generacije koje dolaze poslije nas - i nećemo ni kleti, ni bacati fatvu, ni prijetiti ni liderima drugih zemalja, ničijoj djeci i ničijim unucima, ali se nećemo plašiti, nikada, da uvijek kažemo istinu i da se za istinu borimo - onako kako se bori Aleksandar Vučić", objavila je Brnabić

 

Novinari su Vučića pitali za komentar izjave Munire Subašić "da se nada da će Allah kazniti Vučića jer se nije pridružio Rezoluciji".

 

"Neću odgovarati tim ljudima koji su imali nezamislive gubitke. Izrazio sam im saučešće, pružio ruku i pomolio za njihove najbliže. Ne znam zašto je pominjala moju djecu. A to da će me Allah da me kazni, hvala joj za to. Ja za nekoga ko je izgubio toliko, neću da izgovorim takve riječi. Ja nisam veliki vjernik, ali se molim Bogu da se ta vrsta fatve ne odnosi na moju djecu. Vidjeli ste da je bio preokret u toj izjavi, prvo da treba da znam da imam djecu i unučiće, a poslije da se to ne želi mojoj djeci", rekao je Vučić.

 

Munirin govor pogledajte i poslušajte na linku ispod.

 

 https://youtu.be/ShO--AvOR9c?si=PS0s6Jh0j43OlVkW

 

vjeti.ba

 

Last modified on petak, 12 Juli 2024 20:30

Istočna Bosna