11
Juli

Kako izgledaju Potočari uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida: Majke Srebrenice i zastave na pola koplja

Published in Istočna Bosna

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, a od ranih jutarnjih sati u Srebrenicu dolaze brojni građani koji žele odati počast svim žrtvama genocida nad Bošnjacima.


Majke Srebrenice kao i brojne delegacije već su prisutne u Srebrenici, a očekuje se kako će do početka komemoracije u 10:30 sati stići još nekoliko hiljada ljudi.


Kaburi u kojima će se ukopati posmrtni ostaci 14 žrtava genocida već su pripremljeni, a dženaza će se obaviti u 13:20 sati.


Povodom obilježavanja genocida u Srebrenici već su se oglasili brojni zvaničnici uključujući i američkog ambasadora Michaela Murphyja.

 

"Tužno je i teško oplakivati ​​žrtve genocida u Srebrenici, ali dolikuje da Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina to čine zajedno kao što smo uvijek činili i kao što ćemo uvijek činiti", rekao je ambasador Michael Murphy.

 

U brojnim gradovima Bosne i Hercegovine danas će se u 12 sati oglasiti i sirene u trajanju od jedne minute čime će se obilježiti 29. godišnjica genocida.

 

Zvaničnici su pozvali građane da se pridruže ovom simboličnom činu te da, tokom oglašavanja sirena, zastanu ukoliko su u pokretu, zaustave vozilo ili izađu ukoliko su na cesti te da na taj način način odaju počast žrtvama genocida.

 

"Čuvanje istine o genocidu u Srebrenici i sjećanje na nedužne civile naša je ljudska obaveza i odgovornost. Hvala vam na razumijevanju i sudjelovanju u obilježavanju ovog važnog dana", saopćeno je.

Istočna Bosna