08
Februar

Zmajevi u top grupi Lige nacija, igrat će protiv Njemačke, Nizozemske i Mađarske

Reprezentacija Bosna i Hercegovine danas je dobila rivale u A diviziji Lige nacija koja će se igrati u drugoj polovini 2024. godine.

 

Žrijeb je održan u Parizu, a nakon plesa kuglica izabranici Save Miloševića su za protivnike u elitnoj diviziji Lige nacija dobili selekcije Njemačke, Nizozemske i Mađarske.


Prvo kolo igrat će se od 5. do 7. septembra, a tri dana kasnije igrat će se drugo kolo. Treće i četvrto kolo igra se sredinom oktobra, a posljednja dva u novembru kada će se i završiti grupna faza takmičenja.

 

Sve grupe elitne A Divizije Lige nacija:

 

Grupa A1: Hrvatska, Portugal, Poljska, Škotska

 

Grupa A2: Italija, Belgija, Francuska, Izrael

 

Grupa A3: Nizozemska, Mađarska, Njemačka, BiH

 

Grupa A4: Španija, Danska, Švicarska, Srbija

 

Našu selekciju prije Lige nacija očekuje baraž za Evropsko prvenstvo gdje nam je u martu protivnik u polufinalu selekcija Ukrajine. U eventualnom finalu bi igrali protiv pobjednika duela između Izraela i Islanda. Za juni su zakazane i dvije prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije.

 

Podsjetimo, BiH je nastup u elitnoj diviziji izborila dobrim partijama u prošloj Ligi nacija kada su Zmajevi predvođeni tadašnjim selektorom Ivaylom Petevom izborili promociju iz Divizije B.

 

Opstanak u Diviziji A će sada biti još teže izboriti s obzirom da je UEFA odustala od formata u kojem samo posljednjeplasirane ekipe ispadaju u niži rang. Od ove sezone će i trećeplasirani tim iz svake grupe igrati doigravanje za opstanak s drugoplasiranom reprezentacijom iz divizije ispod. Te utakmice će se igrati u martu naredne godine.

 

Inače, Liga nacija će ponovo biti važna i s aspekta plasmana na Svjetsko prvenstvo koje se 2026. godine igrati u Americi, Kanadi i Meksiku s obzirom da će se i kroz ovo takmičenje ići u baraž. U baraž za SP će se plasirati 12 drugoplasiranih iz kvalifikacija te četiri najbolje ekipe iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti Mundijal kroz kvalifikacije.

Istočna Bosna