19
Juli

Hamdija Fejzić mora biti vraćen na mjesto zamjenika načelnika Srebrenice, sud poništio odluku Skupštine

Published in Istočna Bosna

Okružni sud u Bijeljini poništio je odluku Skupštine opštine Srebrenica, prema kojoj je Hamdija Fejzić smijenjen sa pozicije zamjenika načelnika Srebrenice, potvrđeno je za Klix.ba.


Naime, u novembru prošle godine za vrijeme tematske sjednice Skupštine opštine Srebrenica jednonacionalno je izglasan opoziv i smjena zamjenika načelnika Hamdije Fejzića.


U glasanju nisu učestvovali odbornici iz reda Bošnjaka, a kao jedan od razloga smjene je navedeno obilježavanje dva državna praznika.

 

JEDNONACIONALNA ODLUKA


Srpski odbornici u Srebrenici smijenili bošnjačkog zamjenika načelnika jer obilježava praznike BiH


Za opoziv i smjenu Fejzića tokom sjednice, koja je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića, je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici iz reda Bošnjaka nisu željeli učestvovati u tome, napustivši sjednicu. Shodno tome, odluka o smjeni Fejzića donesena je jednonacionalno.

 

Međutim, Fejzić je Okružnom sudu u Bijeljini uputio tužbu, a odluka je u konačnici donesena u njegovu korist.

 

Kako je navedeno, odlučujući u pravnom sporu po tužbi Fejzića, protiv odluke tužene Skupštine opštine Srebrenica od 23. novembra 2023. godine, u predmetu opoziva zamjenika načelnika Srebrenice, 17. jula 2024. godine, Okružni sud u Bijeljini je donio odluku da se tužba uvažava.

 

Također, odlučeno je i da se rješenje tužene Skupštine opštine Srebrenica od 23. novembra 2023. godine poništava.

 

Presudom je Skupština opštine Srebrenica obavezana da tužiocu nadoknadi troškove spora u iznosu od 877,50 KM u roku od 30 dana od dana prijeme presude.

 

Fejzić je naveo da prema presudi, on nije ni smijenjen, najavivši da će se u ponedjeljak javiti na posao.

Istočna Bosna