06
Decembar

Milanović tone sve dublje pa sada inputira Bošnjacima da su stradanje u Srebrenici sami nazvali genocidom

Published in Svijet

 Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je ponovo relativizirao razmjere genocida u Srebrenici, no posebno je uši zaparala njegova izjava u kojoj se pita da li je onda i u Vukovaru počinjen genocid jer "Hrvati ga tako nikada nisu zvali".

 

"Je li Vukovar genocid? Mi nikada ne govorimo u Hrvatskoj da je to genocid vjerojatno zato jer imamo neku mjeru. Ali Vukovar je u dva mjeseca sustavno uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu?", izjavio je.


S obzirom na veoma česte disonantne tonove u glavi predsjednika Milanovića, nejasno je da li je ovo pitanje naglas postavio samom sebi ili je zapravio želio široj javnosti postaviti svoju novu sramotnu tezu o tome da su žrtve genocida, Bošnjaci, sami nazvali genocidom ono što se dogodilo u julu 1995. godine u Srebrenici.

 

Kao nauk Milanoviću i sličnima očito vrijedi ponovo podsjetiti da je prije 14 godina, u januaru 2007. godine, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) presudio da se u Srebrenici dogodio genocid jer su u nekoliko dana u julu 1995. godine ubijene 8.372 osobe, muškarci i dječaci s područja enklave Srebrenica koja je bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija (UN) samo zato što su bili nesrpsko stanovništvo.

 

Muškarci civili, odrasli i djeca, su razdvajani od žena te vođeni na mjesta gdje su ih pripadnici Vojske RS-a i paravojnih formacija sistemski mučili i ubijali, a zatim zakopavali u masovne grobnice koje su kasnije bile premještane više puta s ciljem zametanja tragova i istine o krvavim danima i osobama za kojima se i danas traga. To je genocid.

 

Treba podsjetiti da je i Evropski parlament 15. januara 2009. godine tragične događaje u Srebrenici okarakterizirao kao genocid i od tada se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Hrvatska je danas članica Evropske unije, a hrvatski sabor 11. jula također obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Opravdane, civilizacijske osude iz Sarajeva, Milanović nipodaštava i kaže da "službeno Sarajevo ne postoji"

 

"Ja bih volio da postoji, a postoji samo jedno od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju. To je činjenica. Ništa od onog što sam rekao nije bilo ni zlonamjerno, nije nikad, niti pogrešno. Hrvati imaju jedan dosta delikatan stav spram optuženih za genocid. Mi smo se toga naslušali. Sad vidimo da i jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo. Ovo što sad rade gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija. Rade upravo to da od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao: postoje genocidi i genocidi, postoje žrtve i žrtve, nije sve isto", izjavio je Milanović.

 

Remetilački nastrojen predsjednik RH je za kratko vrijeme sramotnim i necivilizacijskim postupcima, dirajući tamo gdje najviše boli, uspio narušiti komšijske odnose BiH i Hrvatske.

 

On je danas, pored svega navedenog, izjavio da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

 

Za genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka je do sada izrečeno više od 50 presuda, a zločinci iz reda srpske vojske dobili su najmanje 700 godina zatvora ne računajući i pet doživotnih kazni.

 

Prva osoba koja je Haškom tribunalu priznala krivicu i ujedno prvi osuđenik za ovaj zločin bio je bivši pripadnik Desetog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović, a posljednja, za sada, izrečena presuda je zločincu Ratku Mladiću.

Istočna Bosna