06
Decembar

Poznat plan SAD-a za borbu protiv korupcije, sankcije za bh. političare moguće već ove sedmice

Published in Svijet
Plan za borbu protiv korupcije odobrio Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Plan za borbu protiv korupcije odobrio Joe Biden (Foto: EPA-EFE)

 
Administracija predsjednika SAD-a Bidena objavila je danas dokument koji bi trebao predstavljati novi plan za borbu protiv korupcije na globalnom nivou, a koji između ostalog uključuje i sankcije kao potencijalno sredstvo borbe protiv nelegalnih aktivnosti.

 

Američki predsjednik danas je na stranici Bijele kuće izdao saopćenje u kojem se navodi kako prva strategija Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv korupcije ocrtava pristup cijele vlade te se naglašava kako se poseban naglasak stavlja na bolje razumijevanje i reagovanje na transnacionalne prijetnje.


Između ostalog, prema planovima Bijele kuće, borba protiv korupcije na globalnom nivou uključivat će i uvođenje sankcija protiv zvaničnika drugih zemalja i osoba koje se optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.

 

S obzirom da su američki zvaničnici, uključujući i specijalnog Bidenovog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, najavili kako su sankcije "na stolu" i za bh. zvaničnike, očekuje se kako će se na proširenoj američkoj listi naći i neka dobro poznata imena u bh. politici.

 

"Prilagođavat ćemo se, sarađivati i učiti kako bismo maksimalno iskoristili potencijal za diplomatska sredstva, uključujući i stranu pomoć kao i ciljane sankcije, kako bismo zaustavili korupciju. Istovremeno, proširit ćemo naše napore kako bismo osigurali da strani angažman ne doprinosi daljem razvijanju korupcije", navodi se u strategiji američkog predsjednika Bidena.

 

Kako je navedeno u dokumentu, Sjedinjene Američke Države će između ostalog sarađivati sa partnerskim državama kako bi se osigurao nastavak antikorupcionih aktivnosti.

 

Između ostalog, u kontekstu sankcija i novih zabrana kada je riječ o izdavanju viza, u dokumentu se navodi kako će SAD nastaviti koristiti alate dizajnirane za suzbijanje korupcije, a koji uključuju vizna ograničenja i ekonomske sankcije.

 

"Međunarodna saradnja i koordinacija mogu spriječiti pristup korumpiranih aktera ključnim zemljama sa sofisticiranim finansijskim sistemima kao i globalnim unosnim tržištima", navodi se.

 

Također, u strategiji Bidena se navodi kako Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija već imaju razvijenu saradnju oko uvođenja sankcija i to prije svega kroz "Zakon Magnitsky" putem kojeg su do sada sankcionisani brojni političari, uključujući i tri poznata političara iz Bugarske, ali i ukupno 64 firme povezane s njima.

 

Sankcije dolaze u sedmici "Demokratskog samita"

 

Ono što je interesantno, sankcije koje je najavila Bijela kuća, ali i Ministarstvo finansija SAD-a doći će u trenutku održavanja Samita za demokratiju koji organizuje Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

 

Prema pisanju Wall Street Journala, zvaničnici Bijele kuće će na ovom samitu između ostalog pokušati uvjeriti zvaničnike iz više od 100 zemalja da uvedu slične mjere prema domaćim zvaničnicima koji su umiješani u korupcione aktivnosti u svojim državama.

 

Zanimljivo, Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja neće učestvovati na ovogodišnjem samitu, a na listi se također nisu našli zvaničnici Rusije i Kine što također može biti jasna poruka Sjedinjenih Američkih Država o tome šta misle o zvaničnicima određenih država i o njihovim eventualnim aktivnostima koje se mogu ocijeniti kao čisti primjeri korupcije.

 

Istočna Bosna