07
Decembar

Okončan sastanak Bidena i Putina: Američki predsjednik pružio podršku Ukrajini

Published in Svijet
Posljednji put državnici su se sastali u Ženevi u junu 2021. (Foto: EPA-EFE)
Posljednji put državnici su se sastali u Ženevi u junu 2021. (Foto: EPA-EFE)
 

Predsjednik SAD-a Joe Biden i prvi čovjek Ruske Federacije Vladimir Putin održali su danas sastanak putem videolinka, a fokus razgovora bio je na rješavanju krize na istoku Evrope.

 

Ipak, prema saopćenju Bijele kuće, Putin i Biden su tokom razgovora na dnevnom redu imali prije svega teme koje se odnose na sigurnost i stabilnost istoka Evrope, tačnije područja na granici između Ukrajine i Rusije gdje se posljednjih nekoliko sedmica bilježe napetosti.

 

"Predsjednik Biden izrazio je duboku zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država i naših evropskih saveznika zbog prisustva ruskih snaga koje okružuju Ukrajinu i jasno stavio do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti ekonomski i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije", saopćeno je iz Bijele kuće.

 

Današnji sastanak održan putem videolinka (Foto: EPA-EFE)
Današnji sastanak održan putem videolinka (Foto: EPA-EFE)

Također, naglašava se kako je Biden ponovio svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te je pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatskim aktivnostima.

 

"Dva predsjednika zadužila su svoje timove da prate stanje, a SAD će to činiti u koordinaciji sa saveznicima i partnerima. Predsjednici su također razgovarali o američko-ruskom dijalogu o strateškoj stabilnosti kao i o pitanjima cyber sigurnosti. Također, razgovarano je i o zajedničkom djelovanju o regionalnim pitanjima kao što je Iran", saopćeno je.

 

Istočna Bosna