25
Mart

Šta prešućuje Vučić: Zašto je Srbija zasuta NATO bombama!

Published in Svijet

Nizom manifestacija i izgovorenih teških riječi Srbija je obilježila 25. godišnjicu bombardovanja. Centralna manifestacija je održana u Prokuplju.
U bombardovanju su htjeli da unište Srbiju i mislili su da su u tome uspeli, ali prvarili su se, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Vučić je naglasio da je prva NATO bomba pala baš u Prokuplju.

 

- Ubili su mladog Bobana zato što su htjeli da nam unište Srbiju i da je raskomadaju. A, mi već 25 godina na to ne pristajemo. Mi smo jedan mali ali ponosni narod koji želi lijepu budućnost - istakao je Vučić.

 

Prisutnima su se obratile porodice poginulih, predsjednik RS Milorad Dodik, patrijarh Porfirije … No, niko od prisutnih nije govorio o suštini onoga što se događalo 90-tih godina i onome što je prethodilo bombardovanju.

 

Ovdje valja podsjetiti na riječi Vuka Draškovića, koji je 1999. godine bio predsjednik SPO i potpredsjednik Savezne vlade.

 

- Svaka priča o 24. martu je duboko nečasna, ako se ne kaže šta je bilo prije 24. marta 1999. Samo u Bosni i Hercrgovini i u Hrvatskoj je ubijeno 150 hiljada ljudi, više od dva i po miliona ljudi je raseljeno, pretjerano. Samo u Sarajevu, sa okolnih brda od srpskih granata, a opsada je trajala duže od tri godine - najduže u istoriji ratovanja opsada jednog grada, ubijeno je više od deset hiljada civila. Među njima 1600 djece. Gledamo sada ove stravične scene iz Vukovara. Onako kako izgleda nesrećni Bahmut, izgledao je Vukovar. Čini su to tenkovi išli na Vukovar, čija je to vojska granatirala Dubrovnik. To se apsolutno ne smije odvojiti od 24. marta. Jer ako se odvoji, ispada da je jedna zemlja divna, slobodarska, demokratska koja se zvala Srbija, 24. marta iznenada, bez povoda, ikakvog razloga zasuta bombama NATO alijanse, rekao je Drašković.

 

On je podsjetio da je prije bombardovanja Vijeće sigurnosti UN-a zbog terora nad Kosovom, tri puta bez ičijeg veta usvojilo upozoravajuće Rezolucije, i navelo da se Miloševićeva Srbija ponaša kao razbojnička država.

 

- U kojima se opominje da prestane užasan teror nad kosovskim Albanicima, uz prijetnju primjene poglavlja 7 Povelje UN-a kada je dozvoljena međunarodna upotreba sile. O tome sada niko ne pregovara ni jedne jedine riječi, rekao je Drašković.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna