05
Maj

HNV: Snažno podupiremo delegaciju BiH u UN-u i rezoluciju o Srebrenici

Published in BiH

U povodu najave da će se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda naći prijedlog rezolucije kojom bi se 11. juli na međunarodnoj razini obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici, Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) uputilo je saopćenje za javnost.


"Snažno podupiremo inicijativu i izražavamo punu potporu izaslanstvu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima na čelu s veleposlanikom Zlatkom Lagumdžijom. Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i europskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi obitelji žrtava vratile povjerenje u međunarodni sustav pravde.

 

Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira promatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju potporu predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz Republike Srpske. Sa žaljenjem konstatiramo da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjendikom RS-a Miloradom Dodikom razvidno istrošeni jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira. Svi narodi Bosne i Hercegovine zaslužuju da budu sjedinjeni u bosanskohercegovačkome duhu i dobrim namjerama, predvođeni odgovornošću izabranih dužnosnicika koji znaju cijeniti mir i razvitak domovine.

 

Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati - zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine - žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima. Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za potporu svim činiteljima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti", stoji u saopćenju.

Istočna Bosna