09
Januar

Salkić: Mezarja opominju na genocidnu namjeru nastalu na temeljima odluka 9. januara

Published in BiH

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, danas je 9.januara 2024. godine, na dan kada se u bh. entitetu RS obilježava dan entiteta, posjetio memorijalne centre u Gornjoj Kalesiji, Rakita u Vlasenici, Veljaci u Bratuncu i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

 

Salkić je istakao da je upravo 9. januara 1992. godine skupina bosanskih Srba odlučila se udružiti radi kršenja ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine formirajući tzv. Republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

 

- Danas dok sljedbenici onih koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine obilježavaju 9. januar kao dan ovog entiteta, treba podsjetiti građane na neke važne historijske činjenice koje su dokazane i presuđene.

 

9. januara 1992. godine skupina bosanskih Srba odlučila se udružiti radi kršenja ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine formirajući tzv. Republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Na temeljima ovih antiustavnih odluka pobunjenih bosanskih Srba uslijedio je progon Bošnjaka, logori, silovanja, ubistva i masovne grobnice za ubijene Bošnjake.

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je gotovo komplentno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat, kršenje međunarodnog prava i običaja ratovanja, zločine protiv čovječnosti i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.

 

Danas aktuelno rukovodstvo bosanskih Srba u entitetu RS obilježavajući 9. januar obilježava svoju privrženost ideji udruženog zločinačkog poduhvata i njenim posljedicama koje su uslijedile po Bošnjake pokušavajući mirnodopskim metodama realizirati neostvarene ratne ciljeve o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

 

Današnji dan sam iskoristio za obilazak šehidskih mezarja u istočnoj Bosni koja su svjedoci, koji opominju i podsjećaju na genocidnu namjeru nastalu na temeljima odluka 9. januara 1992. godine koje su donijeli pobunjeni bosanski Srbi na čelu sa presuđenim ratnim zločincem za genocid Radovanom Karadžićem.

 

Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji na kojem je ukopan dio od oko 3000 ubijenih Bošnjaka Zvornika tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Šehidsko mezarje Rakita, Vlasenica, na kojem je ukopan dio od 2600 ubijenih Bošnjaka Vlasenice tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Šehidsko mezarje Veljaci na kojem je ukopan dio od oko 3200 ubijenih Bošnjaka Bratunca tokom agresije na Republiku Bosne i Hercegovine.

 

Šehidsko mezarje Srebrenica-Potočari gdje je ukopan dio od 8372 ubijena Bošnjaka u genocidu nad Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica, kojeg su počinili vojska i dijelovi policije pobunjenih bosanskih Srba.

 

Ovi svjedoci neće dozvoliti da zločini odu u zaborav, da laž pobijedi istinu bez obzira na trud i nastojanja sljedbenika ratnih zločinaca da se to desi i zamora preživjelih žrtava da pronose istinu.

 

Naša je obaveza da ne dozvolimo reviziju historije da je entitet RS, koji postoji samo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastao prije nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, da su zločinci heroji, a ne oni koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid nad Bošnjacima, kako to želi predstaviti današnja vlast bosanskih Srba u ovom entitetu – rekao je Salkić.

Istočna Bosna