06
Januar

Alarmantna situacija u entitetu RS: Građani dižu kredite za životne potrepštine

Published in BiH

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS ukupni krediti koje su stanovnicima plasirale banke iz RS i organizacioni dijelovi banaka iz FBiH na kraju septembra 2023. godine iznosili su četiri milijarde КM.

 

To je povećanje za pet posto, odnosno 177,7 miliona КM u odnosu na kraj 2022. godine.

 

"Ukupni krediti stanovništvu za opštu potrošnju iznose 2,7 milijardi КM i veći su za 168,1 milion КM ili sedam posto u odnosu na kraj 2022. godine", navodi se u devetomjesečnom izvještaju Agencije.

 

Prema namjenskoj strukturi kredita plasiranih stanovništvu za opštu potrošnju, nenamjenski gotovinski krediti čine 91,6 posto ukupnih kredita za opštu potrošnju stanovništva i veći su za 152,9 miliona КM ili sedam posto.

 

"Mali pad imamo kod kredita za kupovinu automobila i lombardnih kredita, dok su sve ostale kategorije imale rast, a najviše su porasla prekoračenja po tekućem računu u iznosu od 6,8 miliona КM ili osam posto u odnosu na kraj 2022. godine", ističe se u izvještaju.

 


Кrediti za stambene potrebe čine 26,7 posto ukupnih kredita datih stanovništvu i veći su za 34,3 miliona КM ili 3,3 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

 

Кrediti za obavljanje djelatnosti čine 5,1 posto ukupnih kredita datih stanovništvu i manji su za 24,6 miliona КM ili 20,8 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za CAPITAL kaže da građani više ni redovne aktivnosti koje zahtijevaju malo više novca, kao što je polazak djece u školu ili nabavka ogreva ne mogu da plaćaju iz redovnih prihoda, a posebno ne one neplanirane kao što je kvar automobila.

 

"Sve aktivnosti koje su iznenadne se ne mogu finansirati jer nema ušteđevine i onda je rješenje odlazak u banke ili mikrokreditne organizacije po potrošački kredit kako bi uspjeli da obezbijede egzistenciju. Tako da porast potrošačkih kredita nije iznenađenje", kaže Pavlović.

 

Dodaje i da su kamate na kredite ogromne, da ih banke bez razloga vezuju za euribor jer imaju dovoljno domaćih depozita iz kojih te kredite finansiraju, ali da vlasti ne rade ništa kako bi ih spriječile da ostvaruju ekstraprofit.

 

Podsjećamo, banke u RS su u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarile dobit od 147,3 miliona maraka.

Istočna Bosna