09
Januar

NES predlaže da 9. januar bude proglašen Danom pamćenja žrtava genocida i drugih zločina u BiH

Published in BiH

Povodom neustavnog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS, Kantonalni odbor NES-a USK danas je organizirao press konferenciju ...
... na kojoj je obrazložen prijedlog Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK za usvajanje Deklaracije o proglašenju 9. januara Danom pamćenja žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina počinjenih u BiH u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

 

Prijedlog Deklaracije su obrazložili predsjednik Kantonalnog odbora NES-a Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Nijaz Kadirić, te zastunica i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Elvisa Hodžić i Jasmin Emrić.

 

"Predloženom Deklaracijom proglašava se 9. januar Danom pamćenja žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina počinjenih u BiH u periodu agresije od 1992. do 1995. godine kao referentni datum pamćenja genocida i svih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini u periodu agresije na međunarodno priznatu i nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu", saopćeno je iz NES-a.

 

Predlagači su naglasili da su se opredijelili za 9. januar kao referentni datum pamćenja žrtava genocida i drugih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, jer je tog dana 1992. godine samoproglašena tzv. Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kojom je ilegalno proglašena i ustanovljena paradržavna tvorevina "Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine".

 

"Čiji obrisi i tekovine upravo počivaju na počinjenom zločinu genocida, pokušaju istrebljenja, etničkom i vjerskom čišćenju nesrpskog stanovništva sa osvojenog teritorija. Također, unatoč odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neustavno obilježavanje 9. januara u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska svake godine predstavlja grubo i eklatantno negiranje genocida čime se glorificira zločinačka ideologija koja je formalno utemeljena na taj sporni datum koji vrijeđa osjećaje žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i svih ostalih zločina počinjenih nad Bošnjacima i ostalom nesrpskom stanovništvu u toku agresije od 1992. do 1995. godine", dodaje se u saopćenju.

 

Uzimajući u obzir ranije i aktualne protuustavne aktivnosti koje planira i provodi u djelo predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i ostalih protagonista secesionističke politike koju najavljuju kao "mirni razlaz", predlagači Deklaracije su pozvali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u skladu sa svojom nadležnošću pokrene postupak istrage i ispitivanja svih okolnosti zbog osnovane sumnje da je u ovim konkretnim slučajevima počinjeno krivično djelo protiv integriteta Bosne i Hercegovine i napad na njen ustavni poredak.

Istočna Bosna