26
Mart

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona - fer izbori

Published in BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koje se odnose samo na integritet izbornog procesa.


"Ja ću danas uraditi ono što je trebalo biti urađeno prije mnogo godina, da građani ove zemlje dobiju fer i poštene izbore. Objavljujem moju odluku kojom donosim izmjene izbornog zakona BIH", kazao je Schmidt.

 

Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora. Cilj tehničkih izmjena su transparentniji i fer izbori.

 

Schmit je, kako kaže, ovu odluku donio kao podršku upravo najavljenom procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji .

 

"Riječ je o 14 prioriteta za pristup Evropskoj uniji, a ovo je jedan od njih. Naši izabrani predstavnici treba da djeluju. Na neki način je već u Neumu bio dogovoren paket integriteta, kao i neki drugi paketi. Obraćam se ljudima u oba entiteta i u Distriktu Brčko i poručujem da ovdje nema nikakve diskriminacije. Ja sam garant postojanja i RS i Federacije i to je moja dužnost u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Moramo raditi za sve njih i stoga mislim da možemo to uraditi", smatra Schmidt.

 

Dalje, navodi i kako su ovo jasne međunarodne smjernice i misli da bi trebalo biti dovoljno mogućnosti i za domaće odgovorne organe da se uključe u ovo i da se postigne odgovarajući balans u interesu birača.

 

"Oni ne mogu čekati 10-15 godina ili više da vide hoće li doći do dogovora među strankama. Vjerujte mi, ja bih bio sretniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmjena Izbornog zakona direktno od strane odgovornih stranaka, odnosno tijela vlasti i parlamenta", kazao je Schmidt.

 

Također, kako ističe, ima utisak da neki ljudi misle da se, ako idemo putem ka Evropskoj uniji, može na neki način osloboditi od međunarodne zajednice.

 

"Moram ih razočarati. Jednog dana kada BiH bude u punom članstvu u Evropskoj uniji i kada Evropska unija bude u BiH, moja pozicija će biti stvar prošlosti. Jer tek tada će mnoge stvari biti riješene i moj mandat će biti ispunjen. Međutim, kako ovih dana govorimo o međunarodnim sudijama, moram reći da trebamo malo pogledati i evropske sporazume koji postoje. Naprimjer član 260 evropskog Sporazuma o radu Evropske unije glasi da ako vi, na nacionalnom osnovu, ne ispunite uslove koji postavljaju evropski standardi, Evropski sud u Luksemburgu će djelovati i izdati naloge koji su vrlo striktni i ja vam mogu reći da se to odnosi na sve države članice, uključujući i državu koju sam ja predstavljao - Njemačku. Međunarodni suci će ostati. To je dio naših zajedničkih napora da se uspostavi saradnja", dodao je Schmidt u današnjem obraćanju.

 

"Interesi se održavaju u interesu naroda. Moramo voditi računa o tome da budu organizovani i provedeni na pravi način. Da budem iskren, meni je žao što ja ovo moram raditi. Moj stav je da su domaća rješenja najbolja rješenja", rekao je visoki predstavnik te dodao.

 

"Sada donosim taj paket integriteta i, na neki način, vršim zamjenu za odluku lokalnih zajednica. Činim BiH sposobnom da krene u evropske integracije".

 

Za kraj, Christian Schmidt je imao poruku za građane.

 

"Svako ko ne želi da prihvati temelje demokratskog društva oduzima ljudima u ovoj zemlji budućnost i šansu da postanu dio Evropske unije. Prema tome, mislim da sada stvaramo ugovor sa građanima, a ja moram dati doprinos tom ugovoru. To je moja dužnost. Građanima BiH poručujem da iskoriste priliku i izađu da glasaju. Ne dozvolite nikome da vam blokira put u budućnost. Svi prijedlozi koji su godinama prikupljani od strane OSCE-a i drugih trebaju biti sastavljeni u jedan paket i mi ćemo učiniti da to postane dio zakonodavstva o kojem smo pričali u decembru. Ovo nije Schmidtov zakon, ovo je zakon birača u Bosni i Hercegovini".

 

Odluka stupa na snagu objavom na web stranici OHR-a.

Istočna Bosna