26
Januar

PREMINUO OSNIVAČ IZVORNE GRUPE ‘KALESIJSKI ZVUCI’: POŽEGIĆ JE POSEBNO BIO PONOSAN ŠTO JE SVIRAO UVODNU MUZIKU ZA MERLINA

Hasan Požegić majstor izvorne narodne pjesme umro je jutros iznenada u 73. godini života.

 

 

Hasan je bio jedan od osnivača etnomuzičke grupe “Kalesijski zvuci“, koja je osamdesetih godina bila muzička atrakcija u bivšoj Jugoslaviji, a sa svojim izvedbama ušli su i u svjetske muzičke enciklopedije. 

Kada se spomene Kalesija prva asocijacija su kalesijski zvuci, izborna grupa koja njeguje etnomuzički stil specifičan za sjeveroistočnu Bosnu, odnosno Sprečansku dolinu.

 

Ovako je govorio na posljednjem javnom nastupu:

  • Mi smo na početku karijere počeli da sviramo i pjevamo sevdah i narodnu muziku. Međutim, neki ljudi su tražili na vašerima, svadbama: „Znate li ono naše seljačko?“. „Ne znamo, ali ćemo naučiti“. Mi smo naučili tu seljačku i počeli smo da pravimo „novokomp-izvornu muziku“. A to je što sam ubacio ritam sekciju i pravilo intonaciju i ritam.

Albumi Kalesijskih zvuka nalaze se u muzičkim prodavnicama u Parizu, Sidneju, Washintonu, New Yorku i Londonu. Godine 1991. Kim Barton, muzikolog iz Londona, istraživala je izvornu muzičku kulturu na Balkanu i upravo tada muzika Kalesijskih zvuka ušla je u anale svjetske muzike.

 

Pogledajte video OVDJE.

Svojim izvedbama Kalesijski zvuci privukli su veliku pažnju i u regionu pa su snimili i duet sa Severinom pjesmu „Made in Bosnia“ na tekst Gorana Bregovića koja je premijerno izvedena na promociji Fondacije „Gorica Goran Bregović“ u sarajevskoj Zetri.

Ono na što je Hasan Požegić posebno bio ponosan je činjenica da je na fruli svirao uvodnu muziku za pjesmu „Merjema“ Dine Merlina.

Posljednji javni nastup imao je u kalesijskom BKC-u, u srijedu, 19. januara 2021. godine.

 

Istočna Bosna