23
Maj

DURAKOVIĆ: POLITIKA MILORADA DODIKA DOŽIVJELA JE KRAJ

Published in Istočna Bosna

Današnje usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda izazvalo je različite reakcije, a potpredsjednik entiteta Republika Srpska, Ćamil Duraković, iznio je svoje stavove u intervjuu za Klix.ba.

 

Duraković ističe da ova odluka ne predstavlja trijumfalizam, posebno kada se uzme u obzir mjesto žrtava koje su najveći argument počinjenog zločina. Za njega je važno što je većina zemalja civiliziranog svijeta stala na stranu istine o Srebrenici, što smatra duševnom satisfakcijom za preživjele.

 

Međutim, uprkos historijskom značaju ove odluke, Duraković naglašava žalosnu činjenicu da se o Srebrenici raspravlja na najvišem zakonodavnom tijelu svijeta te ističe potrebu za ozbiljnim promišljanjem o budućnosti, posebno s obzirom na političke manipulacije i teatralnost koju je primijetio kod političkih lidera.

 

Duraković također smatra da će ova rezolucija pomoći srpskom narodu da se suoči s prošlošću te osudi političke režime koji su doveli do tragedije u Srebrenici. On izražava razočaranje izostankom podrške određenih zemalja te ističe važnost da cijelo čovječanstvo prepozna i osudi zločine genocida.

 

Govoreći o reakcijama Milorada Dodika, Duraković ističe njegovu očajnost i frustraciju te smatra da njegove izjave nisu doprinijele poboljšanju situacije ni srpskom ni bošnjačkom narodu u Srebrenici. Ipak, pozdravlja mirno ponašanje bošnjačkog naroda i izostanak reakcije na provokacije.

 

Na kraju, Duraković zaključuje da je današnja rezolucija odgovor svijeta na retrogradnu politiku i da će biti važan korak ka suočavanju s prošlošću i izgradnji bolje budućnosti.

Istočna Bosna