09
Januar

Potočare prekrili tišina i snijeg, mezarje kao trajni podsjetnik

Published in Istočna Bosna

Potočare su večeras prekrili tišina i snijeg.


Fotografije koje je reporter Vijesti.ba večeras zabilježio najbolje govore o Memorijalnom centru kao trajnom svjedoku genocida.

 

Bivši zamjenik načelnika općine Srebrenica, Hamdija Fejzić, koji je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića, na sjednici Skupštine održanoj 23. novembra, opozvan i smijenjen sa glasovima srpskih odbornika, danas je poručio da su na ovom mjestu žrtve genocida zaštićene zone UN-a "Srebrenica".

 

"Zašto kažem zaštićene zone? Zato što smo ovdje bili zaštićeni i što nam je Međunarodna zajednica garantovala da ćemo da opstanemo i ostanemo ovdje i da se neće ništa više loše desiti", kazao je Fejzić te dodao:

 

"No, međutim, vidite gdje se nalazimo. Nalazimo se u memorijalnim centru i rezultat njihovog rada je tu - rezultat 9. januara '92. i odluke Srpskog naroda da krene i planira i izvede, sve ovo što izvela je ovdje. Danas smo da na ovaj način poručimo da 9. januar i njegova ideja su odradili da ovdje bude ubijeno preko deset hiljada Bošnjaka koji su našli utočište ovdje da se spase od Četničke kame koja je radila i harala cijelom Bosnom i Hercegovinom i danas smo ovdje da poručimo da 9. januar će da umre kad i tad i da će prestati da se slavi u Republici Srpskoj to što danas rade - da nam na taj način trpaju prst u oči, nama žrtvama i preživjelim žrtvama genocida."

 

On je istakao i kako Međunarodna zajednica nije ispunila svoju misiju 1995. godine, pa i poslije nje - do dan danas.

 

"Vidite razne poruke da se neće 9. januar obilježavati kao što se obilježavao - on se obilježava. Vidite da Međunarodna zajednica ne može ništa da djeluje u entitetu Republika Srpska i nek se zapita zašto su Međunarodna zajednica i Visoki prestavnik samo za Federaciju Bosne i Hercegovine, pa čak samo za dio Federacije gdje većinski žive Bošnjaci", zaključio je Fejzić.

Istočna Bosna