09
Januar

Fejzić i Stojanović u Potočarima: 'Ne može se slaviti dok ti je komšija u strahu'

Published in Istočna Bosna
Današnjoj posjeti i polaganju cvijeća na Spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici, a na dan neustavnog obilježavanja tzv. Dana RS-a, pored člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, potpredsjednika RS-a Ćamila Durakovića te predstavnika udruženja žrtava prisustvovali su i bivši zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić te potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović.

Bivši zamjenik načelnika općine Srebrenica, Hamdija Fejzić, koji je, podsjetit ćemo, na prijedlog načelnika Mladena Grujičića, na sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj 23. novembra, opozvan i smijenjen sa dotadašnje funkcije glasovima srpskih odbornika, na početku obraćanja je istakao kako su danas tu kako bi se, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, sjetili svih žrtava genocida iz jula 1995. godine - žrtava genocida zaštićene zone UN-a "Srebrenica".

 

"Zašto kažem zaštićene zone? Zato što smo ovdje bili zaštićeni i što nam je Međunarodna zajednica garantovala da ćemo da opstanemo i ostanemo ovdje i da se neće ništa više loše desiti", kazao je Fejzić te dodao:
 
"No, međutim, vidite gdje se nalazimo. Nalazimo se u memorijalnim centru i rezultat njihovog rada je tu - rezultat 9. januara '92. i odluke Srpskog naroda da krene i planira i izvede, sve ovo što izvela je ovdje. Danas smo da na ovaj način poručimo da 9. januar i njegova ideja su odradili da ovdje bude ubijeno preko deset hiljada Bošnjaka koji su našli utočište ovdje da se spase od Četničke kame koja je radila i harala cijelom Bosnom i Hercegovinom i danas smo ovdje da poručimo da 9.januar će da umre kad i tad i da će prestati da se slavi u Republici Srpskoj to što danas rade - da nam na taj način trpaju prst u oči, nama žrtvama i preživjelim žrtvama genocida."

Neispunjena misija Međunarodne zajednice

On je istakao i kako Međunarodna zajednica nije ispunila svoju misiju 1995. godine, pa i poslije nje - do dan danas.

"Vidite razne poruke da se neće 9. januar obilježavati kao što se obilježavao - on se obilježava. Dakle, Srbi idu stepenicu po stepenicu i umrtvljuju Međunarodnu zajednicu, ona njima popušta", ističe Fejzić te dodaje kako se to dešavalo i od '93. do '95. godine tu dok su bili zaštićena enklava.


Foto: Vijesti.ba

"I kad je došla 1995. godina srpski vojnici došli su na položaje one koje nisu imali u momentu '93. godine - gdje su Bošnjaci na linijama položili oružje. Došli su na poziciju kada su vrlo lako mogli da uđu u Srebrenicu, u zaštićenu zonu Srebrenica i da izvrše pokolj i genocid nad Bošnjacima", naglasio je Fejzić.
 
On zaključuje kako se to i politički sada dešava na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Vidite da Međunarodna zajednica ne može ništa da djeluje u entitetu Republika Srpska i nek se zapita zašto su Međunarodna zajednica i Visoki prestavnik samo za Federaciju Bosne i Hercegovine, pa čak samo za dio Federacije gdje većinski žive Bošnjaci", zaključio je Fejzić.
 
"Ne može se slaviti dok ti je komšija u strahu"

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH istakao je kako je danas tu, upravo 9. januara, kada vlasti Republike Srpske slave neustavan dan, upravo da bi, kako kaže, dao podršku ljudima koje Srbi ovdje, nažalost, u Srebrenici prepadaju pucnjavom za vrijeme slavlja.

"Dakle, ne može se slaviti dok ti je komšija u strahu. Ja hoću da dam ovim ljudima ovdje podršku da znaju da je Bosna i Hercegovina iznad svakog entiteta i da je Bosna i Hercegovina i ustavne odluke iznad svega onoga što trenutno rade u Republiki Srpskoj. Za mene je to najvažnija poruka", kazao je Stojanović.


Foto: X / Memorijalni centar Srebrenica

On je, također, poručio i Miloradu Dodiku da ovo što radi ne radi u ime svih Srba i ne može se radovati niko u trenutku dok mu je komšija u strahu.

"To bi trebala da bude i odrednica za Bosnu i Hercegovinu - poštovanje i povjerenje koje je treba graditi, a ovo trenutno što se dešava u Banja Luci nije ta poruka. Poruka je danas biti ovdje sa žrtvama, poruka je biti sa ljudima koji su prepadnuti i prava politika iz Banja Luke bi bila upravo da se pita komšija kako se osjeća u ovom trenutku, dok se proslavlja uz pucnjavu", kazao je Stojanović.

On je zaključio i kako, dok se takve stvari ne počnu odvijati neće biti ni povjerenja ni poštovanja te da smatra da bi odgovoran političar trebao to da uradi.

"Nažalost, znamo kakve su politike na sceni, ali isto tako treba svi da znaju da se sigurno neće odustati od konačnog cilja - ravnopravna Bosna i Hercegovina o kojoj će se svaki čovjek osjećati sigurno. To je postulat od pamtivijeka, narušen u posljednjih 30 godina. Međutim, ima jako mnogo boraca koji će nastaviti na putu ka tom cilju", zaključio je Stojanović.

Istočna Bosna