Razgovarano je i o nastavku izgradnje infrastrukture na objektima koji pripadaju Memorijalnom centru i drugim projektima koji doprinose očuvanju sjećanja na žrtve genocida.

 

- Postoje brojne potrebe Memorijalnog centra i svi moramo dati sve od sebe kako bi ovaj centar opstajao i razvijao se te sačuvao istinu o onome što se desilo. To ne može stati u riječi i zato je veoma bitno da bude trajno sačuvano projektima koji se u Centru rade kao što je razvijanje kulture sjećanja i izgradnja muzejske postavke - izjavio je ministar Dizdar.

 

Suljagić je istakao značajnu ulogu i doprinos Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u realizaciji zajedničkih projekata, dok su najavljene i nove aktivnosti koje će pospješiti rad Centra.

 
 
 

- Memorijalni centar će imati punu podršku ministra Dizdara da završimo generacijski posao koji je započet. Veoma je važno da naše institucije ovdje učestvuju, a od svih naših institucija Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica je centralna institucija i predvodnik u svim našim projektima. Uskoro će javnosti biti vidljiva naša saradnja - kazao je Suljagić.

 

Ministar Dizdar je s predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica, kao i Memorijalnog centra Rakita u Vlasenici razgovarao i o dinamici pronalaska ubijenih Bošnjaka u genocidu, te poteškoćama na koje nailaze u svom radu i djelovanju.

 

On je najavio svaki vid podrške koji bude neophodan u pronalasku ubijenih članova porodica za kojima se još uvijek traga, kao i pomoći u angažmanu osoba na uređenju Memorijalnog centra Rakita.