Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović primio je u petak, 5. maja 2023. godine, Mahmud Saqr En-Nedždija, predstavnika Organizacije islamskog preporoda iz Kuvajta za područje Balkana, Ismira Karagu, direktora Udruženja ”Izvor dobročinstva” i Emira Spahića, sekretara ovog Udruženja.

 

Tokom ovog prijema posebno je iskazana zahvalnost vakifu iz Kuvajta koji će finansirati izgradnju džamije u povratničkom džematu Glumina, Medžlis Islamske zajednice Zvornik. Izgradnjom nove džamije, na mjestu gdje već dugo postoji džamija, osigurat će se uvjeti za potrebe velikog broja džematlija Glumine. Posebno je važno što će se realizacijom ovog projekta obezbijediti kvalitetniji uslovi za rad s djecom i omladinom. U ovom džematu su već dugo prisutne značajne aktivnosti na nivou mekteba a prepoznatljiv je i rad s omladinom i odraslima.

 

 

Isti dan je upriličena i posjeta džematu Glumina gdje se muftija Fazlović zajedno s gostima sastao sa džematskim i građevinskim odborom ovog džemata. Prije džuma-namaza muftija Fazlović se obratio džematlijama te je istakao snagu dini-islama koja prožim sve muslimane bez obzira gdje žive, uspostavlja među njima bratske veze i saradnju.

 

– Simbol našeg zajedništva i okupljanja su džamije. Na to nas je uputio naš poslanik Muhammed, alejhi selam. Mi u Bosni i Hercegovini volimo svoje džamije. Naša želja je da imamo lijepe džemaije, onoliko velike da se u njima sve džematlije mogu okupljati, kazao je muftija Fazlović.

 

Ojačat ćemo džemat Glumina i naš narod u Podrinju

 

Ovaj džemat povratka nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i Genocida nad Bošnjacima, primjer je uspješnog povratka i uspravljanja. Džemat Glumina se dobro razvijao i jedan je od naših snažnijih džemata, kazao je muftija Fazlović.

 

– Ne možemo zaboraviti da prije trideset godina u ovom džematu nije bilo nikoga. Svi muslimani koji su ovdje živjeli su morali otići iz svojih kuća i iz svoga džemata. A onda je agresor ono što su imali u Glumini rušio i palio. Muslimani ovog džemata nisu posustali. Njihov duh se nije mogao slomiti zato što je u njihovim srcima bila snažna vjera i ljubav prema svojoj rodnoj grudi. Borili su se, izborili i pobijedili. Čim je bilo moguće vratili su se i obnovili svoju Gluminu. S novom džamijom u Glumini ojačat ćemo džemat i naš narod u Podrinju. U ovom mjestu živi mnogo mladih ljudi. Njihovi roditelji se dostojno, u skladu sa svojom vjerom i tradicijom, brinu o svojoj omladini i djeci. Nova džamija u Glumini će na tom putu pružiti dodatni podstrek, poručio je muftija Fazlović.

 

 

Muftija Fazlović se zahvalio vakifu iz Kuvajta, njegovoj porodici i drugim vakifima, koji će putem Organizacije islamskog preporoda iz Kuvajta, za izgradnju ove džamije donirati neophodna sredstva. Ukazao je na važnu ulogu Organizacije islamskog preporoda iz Kuvajta i Udruženja ”Izvor dobročinstva” u obnavljanju džamija i drugih vjerskih objekata u našim džematima.

 

Kuvajtski narod je uz svoju braću

 

Mahmud Saqr En-Nedždij i Ismir Karaga su u svojim obraćanjima istakli zadovoljstvo što su uspjeli pronaći vakifa za izgradnju ove džamije. Naglasili su da je kuvajtski narod stalno uz svoju braću muslimane te su izrazili želju da džamija nosi naziv po Osmanu ibn Affanu, ashabu i halifi kojeg su krasile lijepe osobine, lijep ahlak.

 

U ime Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i džematlija džemata Glumina donatoru i svim gostima zahvalili su se Mustafa-ef. Muharemović i Ismail-ef. Smajlović. Dovu povodom početka izgradnje nove džamije u Glumini proučio je glavni imam Medžlisa IZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović.

 

 

Džemat Glumina je prigradski džemat Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Imam ovog džemata je Mevludin-ef. Smajlović. Povratak Bošnjaka u Gluminu nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu počeo je 2002. godine a pored džamije džemat ima i dva mesdžida u zaseocima Arnauti i Tulići. U džamiji se obavljaju sve vjerske aktivnosti, održava mektebska pouka, djeluje Omladinski krug, te halka Kur'ana za odrasle. Na području džemata Glumina nalazi se nekoliko nekropola stećaka i prva ekshumirana masovna gobnica u Bosni i Hercegovini „Ramin grob“.