Phoca - Google AdSense Easy (2)

20
Septembar

Salkić prisustvovao obilježavanju 18. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 20. 09. 2021.godine, u Memorijalnom centru Srebrenica, prisustvovao obilježavanju 18. godišnjice zvaničnog otvaranja ovog Memorijalnog centra. 

 

 

Najprije je položio cvijeće i odao počast šehidima ukopanim u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica, nakon čega je prisustvovao otvaranju izložbe pod nazivom „Koracima onih koji (ni)su prešli“, koja je organizovana u okviru obilježavanja 18. godišnjice. 

 

 

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra Srebrenica koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu VRS-a. Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. 

 

 

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari posvećen žrtvama genocida, kojeg je počinila vojska i dijelovi policije bosanskih Srba pod kontrolom zločinaca Karadžića i Mladića nad bosanskim muslimanima- Bošnjacima, osim što je mjesto opomene i podsjećanja ono podstiče ljude da se dalje bore za istinu i pravdu.

 

 

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice održana je i ceremonija saopštavanja izabranih kandidata za naučno-istraživački rad.

Last modified on Ponedjeljak, 20 Septembar 2021 21:11