04
Oktobar

DOŠLI DA OPLJAČKAJU MRTVAČKI SANDUK, ALI IH JE POKOJNICA IZNENADILA: ODSJEKLI JOJ PRST DA BI SKINULI PRSTEN, A ONDA JE ONA VRISNULA

Na društvenim mrežama pojavila se priča o “Dami sa prstenom”, ženi koju su dva puta sahranili i koja je zaista postojala. Njeno ime bilo je Mardžori Mekol i živela je u Irskoj u 18. vijeku.

 

 
 

 

Mardžori je, kako su doktori mislili, umrla od posljedica infekcije i visoke temperature i brže bolje je sahranjena da bi se spriječilo širenje bolesti. Stavili su je u mrtvački sanduk sa skupim prstenom, koji suprug nije mogao da joj skine sa ruke zbog otoka. To je njen grob učinilo privlačnim za lopove koji pljačkaju sahranjena tijela.

 

Iste večeri, kako priča kaže, dok je zemlja još bila rastresita, lopovi su iskopali grob i izvadili mrtvački sanduk. Budući da nisu mogli da skinu prsten zbog otečene ruke, odlučili su da joj odsjeku prst.

Čim se pojavila krv iz posečenog prsta, Mardžori se probudila iz kome u koju je pala tokom dana, sjela u kovčeg i vrisnula. Sudbina lopova ostala je nepoznata, neke legende kažu da su pali mrtvi, druge da su pobjegli ne osvrćući se. Mardžori je uspjela da izađe iz mrtvačkog sanduka i otišla je kući.

 

Džon Mekol, Mardžorin suprug bio je kući sa djecom kada je začuo kucanje na vratima. Čovjek je rekao djeci:

  • Da je vaša majka još živa, zakleo bih se da je to njeno kucanje.

Otključavši vrata, vidio je Mardžori u pogrebnoj odjeći, s krvlju koja joj je curila iz ruke i srušio se na mjestu mrtav. Sahranjen je u sanduku u kome je bila njegova supruga. Mardžori je živjela još mnogo godina, ponovo se udala i imala još djece. Kada je napokon umrla, bila je sahranjena na istom groblju Šankil, u Irskoj.

 

Njen nadgrobni spomenik je sačuvan, a na kamenu piše:

  • Živjela jednom, sahranjena dva puta.

Istočna Bosna