08
Juli

Damir Saračević za "Avaz": Sjećanjem na Srebrenicu borimo se za cijelo čovječanstvo

Published in Svijet

U Beču je danas organiziran Marš mira, na kojem su učestvovali bh. državljani, ali i građani i parlamentarci iz Austrije. Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, Marš mira i skup na Trgu heroja u Beču organizirao je Savez bh udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum".

 

- Ne znam tačan broj, ali procjenjuje se da je ovdje oko 2.000 ljudi. Naša je poruka jasna- mi se na ovaj način zalažemo za kulturu sjećanja, podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici, a na taj način se zapravo borimo za čovječanstvo, za ljudsku supstancu, da se ovom sviješću zaštitimo kako se ovakve stvari više nikada i nikome ne ponove. Naravno, pored borbe za pravdu, mi želimo javno ukazati da se genocid dogodio i da svi zajedno trebamo razmisliti kako je bilo moguće da se, poslije Drugog svjetskog rata, genocid ponovo dogodi u Evropi - kazao je za Avaz predsjednik Saveza bh udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum".

 

Za situaciju u domovini, nakon udara na ustavno-pravni poredak iz RS, zabrinuti su i državljani BiH u Austriji.

 

- Upravo pored mene je, zajedno marširamo, bivši član Evropskog parlamenta prof. dr. Jozef Vajdenholcer i upravo razgovarano o trenutnoj situaciji u BiH. Mi smo veoma zabrinuti. I naši prijatelji iz EU, kao i austrijski političari su zabrinuti zbog trenutne političke situacije i nadaju se da će međunarodna zajednica pokrenuti procese i poduzeti konkretne korake da se zaustave te destruktivne snage u BiH - ističe Saračević.

Istočna Bosna