10
Septembar

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić u teškom stanju u bolnici

Published in Svijet

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić nalazi se u teškom zdravstvenom stanju u bolnici u Nizozemskoj.

Zdravstveno stanje Ratka Mladića, koji se već šest dana nalazi u bolnici u Hagu, najteže je do sada i on se po prvi put od kada je u Nizozemskoj žali na jake bolove i opštu slabost, rekao je Srni njegov sin Darko Mladić.

 

On je naveo da je Mladić prošle sedmice do četvrtka bio u civilnoj bolnici, a da se trenutno nalazi u zatvorskoj bolnici Tribunala.

 

– Nikada se nije žalio, prvi put je priznao da mu je teško. Realno, situacija je komplikovana... rekao je Darko Mladić.

 

Sin ratnog osuđenika Darko Mladić rekao je da njegov otac ima upalu pluća, vodu u plućima i srčanu slabost te da mu se zdravstveno stanje pogoršava od maja ove godine.

 

Istaknuto je i to da je imao problema sa bubrezima, ali i da je malaksao, sve teže govori i skoro nikako ne koristi desnu ruku.

 

Mladić je preležao virus korona u augustu.

 

Podsjećamo, Ratko Mladić je u junu prošle godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

 

Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici.

 

Između ostalog, utvrđeno je i da je Mladić lično komandovao granatiranjem Sarajeva, učestvovao u odabiru ciljeva i naređivao da se vatra preusmjeri prema civilnom nesrpskom stanovništvu o čemu, između ostalog, svjedoči i javnosti poznata Mladićeva komanda: “Velušiće, tuci Velušiće… tamo nema srpskog življa mnogo“, više puta emitovana putem medija.

 

Tačka optužnice koja se odnosi na uzimanje talaca opisuje situaciju u kojoj su srpske snage zarobile više od 200 pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama.

 


(Vijesti.ba)

Istočna Bosna