Kako navodi agencija Associated Press, rusko Ministarstvo odbrane tu je odluku donijelo nedugo nakon što su ukrajinske snage napredovale i u smjeru Harkova, drugog najvećeg grada u zemlji.

 

Vjeruje se da bi se ova zona mogla pretvoriti u najznačajniju zonu rata rusko-ukrajinskog rata.

 

Glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov kazao je subotu da će vojne snage biti prebačne u donjecko područje.

 

Rekao je da se ovaj potez povlači kako bi se osigurala provedba ciljeva "specijalne vojne operacije u Ukrajini" te oslobađanje Donbasa.

 

Dakle, ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na ratištu u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe.

 

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo odbrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkov, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donecku.

 

Ukrajinski dužnosnici tvrde kako je ovo rezultat velike protivofanzive u sklopu koje su prekinuli vitalne lance opsrkbe ruskih snaga.

 

Ukrajinski glasnogovornik ministra vanjskih poslova Oleh Nikolenko kazao je da su Ukrajinci zauzeli Kupjansk, grad koji je ključan za opskrbu ruskih vojnika u Izjumu, te da se protiv Rusa bore teškom artiljerijom.

 

Rusija je ovo važno saobraćajno čvorište zauzela već na početku agresije u februaru.

 

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je kako Rusi nemaju hrane ni goriva. Dodao je da je pitanje vremena kada će njihova agresija popustiti.

 

Ukrajina tvrdi da je samo ove sedmice oslobodila oko 1.000 kilometara teritorija.

 

Velika protivofanziva planirana je sedmicama, javlja AP, dodajući kako je cilj vratiti teritorij kojeg je oduzela Rusija tokom svoje agresije.