14
Juni

U Evropskom parlamentu usvojen izvještaj za BiH: Upozorenje rukovodstvu RS-a

Published in Svijet

Zastupnici Evropskog parlamenta također pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije EU s kojima se zemlja uskladila

 

Članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta iznijeli su na današnjoj sjednici svoju ocjenu političke situacije u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji. Kada je riječ o BiH traži se okončanje političkog zastoja i napredak u reformama za dobrobit svih građana.

 

U svom izvještaju o procjeni stanja u BiH, zastupnici Evropskog parlamenta ponovo potvrđuju svoju podršku euroatlantskoj orijentaciji zemlje. Članovi oštro osuđuju svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući povlačenje i opstrukciju državnih institucija, posebno od, kako navode, rukovodstva entiteta Republika Srpska. Oni pozivaju sve političke aktere da se bezuslovno vrate u ove državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim za EU, posebno vladavini prava.

 

U tekstu, koji je usvojen sa 44 glasa za, 8 protiv i 5 suzdržanih, ističe se i važnost održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su zakazani, kao i implementacije rezultata. Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristrasnosti u izbornom procesu, europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i nesprovođenja istih uoči ovogodišnjih izbora.

 

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, zastupnici Evropskog parlamenta također pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije EU s kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

 

https://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2022/06/Odbor-za-vanjske-poslove-FOTO-evropski-parlament-300x161.jpg 300w" sizes="(max-width: 710px) 100vw, 710px" style="margin:0px;padding:0px;vertical-align:baseline;max-width:100%;height:auto;backface-visibility:hidden">

Odbor za vanjske poslove (Foto: Evropski parlament)

 

“Izvještaj o BiH dolazi u ključnom trenutku za zemlju, zapadni Balkan i Evropu. Ponovo potvrđuje podršku Parlamenta evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, dok se bavi glavnim izazovima s kojima se zemlja suočava, a to su eskalacija destabilizirajućih aktivnosti i blokiranje državnih institucija i procedura donošenja odluka. Ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i stoje na putu ključnih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu. Također smo naglasili važnost održavanja slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022. i kredibilne pristupne perspektive za zemlju, posebno u svjetlu novog evropskog strateškog i sigurnosnog konteksta, nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine”, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel (EPP, Portugal).

Istočna Bosna