12
Juni

SAD hitno žele nove saveznike protiv Rusije, Biden u akciji

Published in Svijet
Američki predsjednik Joe Biden pokušava proširiti koaliciju protiv Rusije kako bi izolirao Vladimira Putina i okončao rat u Ukrajini dok mnoge azijske, afričke i latinoameričke zemlje i dalje održavaju veze s Rusijom. 

Bidenova administracija pokušava privoljeti zemlje poput Indije, Brazila, Izraela i arapskih zemalja Perzijskog zaljeva da se pridruže zapadnom bloku ekonomskih sankcija Rusiji, vojne podrške Ukrajini i diplomatskog pritiska kako bi se dodatno izoliralo Rusiju i doprinijelo kraju rata.



Unatoč partnerstvu sa SAD-om u drugim važnim sigurnosnim pitanjima, dosad nisu bile voljne okrenuti se protiv Rusije, piše The New York Times.



Svijet se brzo ujedinio u reakciji protiv ruske agresije na Ukrajinu, no u četvrtom mjesecu sukoba vidljivo je da moćna koalicija, s članicama od Sjeverne Amerike i Europe do istočne Azije, možda neće biti dovoljna da zaustavi Rusiju.



Zato je Biden donio riskantnu odluku: ovog će ljeta posjetiti Saudijsku Arabiju, koju je jednom prilikom bio nazvao "parijom". U četvrtak se sastao s predsjednikom Brazila Jairom Bolsonarom na marginama Summita Amerike u Los Angelesu.



Samantha Power, čelnica američke Agencije za međunarodni razvoj, poručila je u utorak kako se nada da će ruska zlodjela u Ukrajini uvjeriti neutralne države da se pridruže koaliciji protiv Moskve.



Rusija i njezini partneri, posebno Kina, osudili su napore američke vlade da proširi koaliciju, koja osim europskih zemalja uključuje Kanadu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland. "U suvremenom svijetu nemoguće je izolirati jednu zemlju, posebno tako veliku kao što je Rusija", rekao je u četvrtak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.



Čvrste veze s Kremljom



Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian osudio je u ponedjeljak SAD jer su "prisilile zemlje da zauzmu stranu u sukobu", bezobzirno prijeteći uvođenjem jednostranih sankcija. Nije li to prisilna diplomacija, pitao je Zhao Lijian.

 

Amerikanci su zabrinuti: rubalj je pao nakon što je Putin napao Ukrajinu 24. veljače. Ali, od tada se oporavio jer Rusija i dalje zarađuje od izvoza nafte, plina i drugih roba u Kinu, Indiju, Brazil, Venezuelu, Tajland i druge zemlje.

 

Nekim zemljama o odluci između Rusije i SAD-a ovisi život. Dok cijene hrane rastu, a vjerojatno milijuni gladuju, Washington upozorava afričke zemlje pogođene sušom da ne kupuju žito koje je Rusija ukrala Ukrajini.



Michael John Williams, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Syracuse, kaže da važne sile poput Indije, Brazila i Južne Afrike hodaju po rubu pokušavajući očuvati svoju stratešku autonomiju. Ne može se očekivati da će se jednostavno priključiti SAD-u.



U ožujku je prilikom glasanja o rezoluciji UN-a koja osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu 141 od 193 države osudila Rusiju. Suzdržano je bilo 35 zemalja, većinom s Bliskog istoka, iz Afrike i Južne Azije. Samo njih pet, uključujući Rusiju, glasalo je protiv.

 

Brazil je glasao za osudu Rusije, a Bolsonaro je tražio pregovore o okončanju rata. No, Brazil nastavlja uvoziti gnojivo iz Rusije i Bjelorusije. Indija i Južna Afrika bile su suzdržane. Indija ima desetljećima dugo strateško partnerstvo s Rusijom i oslanja se na nju u vezi s naftom, gnojivom i vojnom opremom. Bidenova administracija nije uspjela nagovoriti Indiju da se pridruži koaliciji. Veze Južne Afrike s Rusijom sežu do vremena hladnog rata, kada je Sovjetski Savez podržao pokret protiv aparthejda.

 

Brazil, Indija i Južna Afrika, zajedno s Rusijom i Kinom, članovi su skupine država koje čine trećinu globalnog gospodarstva. Na online sastanku ministara vanjskih poslova te skupine prošlog mjeseca Moskva je ponudila uspostavu rafinerija nafte i plina sa svojim kolegama partnerima.

 

Ni Izrael ne bi do kraja



Druge zemlje koje su bile suzdržane prilikom glasanja u UN-u, među kojima su Uganda, Pakistan i Vijetnam, optužile su proturusku koaliciju predvođenu SAD-om da je vojnom podrškom Ukrajini zatvorila svaku priliku za mirovne pregovore.



Bidenov plan da posjeti Saudijsku Arabiju, unatoč prijašnjim osudama njezinih potencijalnih ratnih zločina, pokazuje koliko mu je hitno širenje koalicije.



Cilj mu je da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati koordiniraju značajno povećanje proizvodnje nafte kako bi pomogle u snižavanju svjetskih cijena dok SAD, Europa i drugi bojkotiraju rusku naftu.



Čak i najbliži saveznik SAD-a na Bliskom Istoku, Izrael, ne podržava u potpunosti Amerikance. Izrael je izrazio solidarnost s Ukrajinom, no istodobno se odupire nekim sankcijama i izravnoj kritici Rusije.

 

Valentina Sader, stručnjakinja za Brazil u Atlantskom vijeću, izjavila je za NYT da je malo vjerojatno da će se Bolsonaro odmaknuti od Rusije.



Brazil uzima u obzir svoje interese, ističe Sader. Tako je i s Kinom, najmoćnijim ruskim strateškim partnerom.



Tri tjedna prije ruskog napada na Ukrajinu, ruski se predsjednik Putin 4. veljače sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Dvije zemlje su proglasile partnerstvo "bez ograničenja".

 

Krajem svibnja Kina i Rusija održale su svoju prvu zajedničku vojnu vježbu otkako je počeo rat u Ukrajini, strateški bombarderi nadlijetali su mora sjeveroistočne Azije dok je Biden bio u posjetu Japanu.



Biden ne može pridobiti Kinu, ali i Kina se kontrolira u podršci Rusiji kako ne bi izazvala Amerikance da uvedu sankcije protiv njezinih tvrtki, prenosi NYT.




Jutarnji.hr

Istočna Bosna