11
Maj

Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske

Published in Svijet

Poručio je da fraza "izvorni Dejton", koja se često koristi u Republici Srpskoj, u stvari znači nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava

 

 

U svom izvještaju sam istakao retoriku vlasti u Republici Srpskoj, ali i provođenje legislative iz ovog entiteta koja bi mogla da minira ustavni poredak Bosne i Hercegovine, poručio je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt u svom obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja se bavi situacijom u BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

 

Schmidt je na sjednici u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama istakao da su počeli procesi prenosa nadležnosti sa BiH na RS, te da oni mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice.

 

“Vodeća stranka u RS, SNSD, uporno traži miran raspad države, i u tom smjeru usvajaju legislativu”, kazao je Schmidt.

 

Poručio je da fraza “izvorni Dejton”, koja se često koristi u Republici Srpskoj, u stvari znači nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava.

 

“Konstantno sam pozivao predstavnike RS na razgovore o promjenama ustava, ali nisam dobio odgovore”, podsjetio je Schmidt.

 

“Vlasti u RS žele de facto secesiju, preuzimanjem državnih nadležnosti. Najavljeni potezi potkopavaju suverenitet BiH, a ja kao visoki predstavnik, želim da očuvam suverenitet i teritorijalni integritet države”, naglasio je visoki predstavnik.

 

On je podsjetio da je iskoristio svoje izvršne mogućnosti, da poništi zakon o državnoj imovini usvojen u NSRS.

 

Ipak, podsjeća da je dijalog uvijek prva opcija.

 

Uoči njegovog obraćanja, predstavnici Kine i Rusije, koje ne priznaju Schmidta kao visokog predstavnika, izrazili su protivljenje.

 

“Ne smatramo njemačkog građanina Christiana Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika. Vijeće sigurnosti UN mu nije dalo odobrenje”, ocijenio je Vasilij Nebenzija, predstavnik Rusije u UN.

“Gospodin Schmidt nema autoritet da govori za međunarodnu zajednicu i daje bilo kakve izvještaje”, istakao je on.

“Imenovanje KS nije podržalo Vijeće sigurnosti, i mislimo da nije prikladno da se on obrati u toj funkciji”, rekao je Žang Jun, predstavnik Kine u UN.

Istočna Bosna