11
Maj

Borrell: Nema prostora za ugrožavanje BiH, ovo govorim s posebnim naglaskom na Dodika

Published in Svijet

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati poltiička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu

 

 

Balkan nisu neko stražnje dvorište Evropske unije, to je naše unutrašnje dvorište, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell uoči početka neformalne večere sa šest lidera zemalja zapadnog Balkana.

 

Večera se održava u okviru tradicije zajedničkih susreta dva puta godišnje, a tema je budućnost regiona.

 

– Vjerujem da je većina naših partnera sa zapadnog Balkana složna s odgovorom Evropske unije na rusku agresiju protiv Ukrajine – kazao je Borrell, naglašavajući da je zapadni Balkan trenutno najveći strateški prioritet EU, ali i najvažnija stavka vanjske politike.

 

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati poltiička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

 

– Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren, ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika – kazao je Borrell.

 

Naglasio je potrebu da se bude jedinstveno u osiguranju potrebnih koraka za stabilnu i prosperitetnu Evropu.

 

– To je naš kolektivni interes i najbolji način da gradimo prosperitetnu budućnost – zaključio je Borrell.

Istočna Bosna