05
Decembar

Zvaničnici u Njemačkoj savjetuju građanima da ne putuju za Božić

Published in Svijet

Zima 2021. će biti dramatičnija od zime 2020.", rekao je Wissing.

 

Novi ministar transporta Njemačke savjetuje ljudima da ne putuju za Božić dok zemlja pokušava zaustaviti val zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA). 

Savezni i državni čelnici u četvrtak su najavili nova strožija ograničenja koja su uglavnom usmjerena na nevakcinisane ljude, sprečavajući ih da uđu u trgovine, restorane, sportske i kulturne objekte.

Volker Wissing, koga je stranka imenovala za ministra transporta u novoj vladi, rekao je za list “Bild am Sonntag” da se “u trenutnoj situaciji čini razumnije provesti Božić u maloj grupi kod kuće, a ne planirati velika putovanja širom zemlje”.

“Zima 2021. će biti dramatičnija od zime 2020.”, rekao je Wissing. 

Očekuje se da će nova vlada pod vodstvom kandidata za kancelara Olafa Scholza preuzeti dužnost u srijedu, pod uslovom da tri stranke koje će je formirati potpišu svoj koalicioni sporazum i da Scholz dobije podršku parlamentarne većine.

Najmanje 68,9 posto Nijemaca u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19, što je manje od vladinog cilja od minimalne stope vakcinacije od 75 posto.

Nacionalni centar za kontrolu bolesti prijavio je u nedjelju 42.055 novih slučajeva. U protekla 24 sata registrovana su još 94 smrtna slučaja. 

Odlazeća kancelarka Angela Merkel uputila je u subotu posljednji apel Nijemcima da se vakcinišu.

Istočna Bosna